0

Б ългария завърши 2023 г. без победа при мъжете след като и срещу Сърбия не успя да удържи за пореден път преднина за крайното 2:2 в Лесковац.

Пред двама президенти – на Сърбия Вучич и на УЕФА Чеферин, момчетата на Илиан Илиев успяха да обърнат резултата до 2:1 в своя полза след като Велкович откри още в 17-ата мин. След почивката Русев в 59-ата и капитанът Десподов 10 мин. по-късно обърнаха до 2:1. В 82-ата мин. Бабич закова крайното 2:2 и класира сърбите на Евро 2024.

Нашите, които започнаха евроквалификациите начело с Младен Кръстаич, останаха с 4 точки от 8 мача. В три от тях - срещу Сърбия в Разград (сърбите взеха точката 1:1 в 96-ата мин.), срещу Унгария в София (гостите измъкнаха нужното им 2:2 чрез астогол в 97-ата мин.) и сега отново срещу западните ни съседи българските национали се виждаха победители в последните 10 мин. Но вместо 9 точки, взеха само 3 в тези мачове срещу фаворитите в групата, които отиват на европейските финали.

Срещу Сърбия повеждаме във втори мач, накрая ни отмъкват победата под носа (ГАЛЕРИЯ)
Сърбия България Лесковац Сърбия България Лесковац Сърбия България Лесковац
104

На стадиона в Лесковац пред над 8000 деца на трибуните България затвърди неумението си да удържа аванс в резултата в последните минути, и то за втори път в рамките на 4 дни - срещу Унгария в четвъртък и днес срещу Сърбия.

Макар и за втори път да се получава разочароващ с оглед на развоя резултат 2:2, както преди три дни с Унгария в София, нотки на лек оптимизъм заради себераздаването и непримиримостта се видяха в българската формация.

Сърбия се нуждаеше само от точка, за да си гарантира участие на Еврофинали за първи път от 24 години насам и в крайна сметка я извоюва.

Домакините започнаха по-активно и в 8-ата минута Филип Костич по диагонала застраши българската врата, но топката мина до гредата в аут. В следващите четири минути Лукич и Гудел стреляха опасно, но и двата пъти Наумов улови сигурно.

В 18-ата минута натискът на домакините даде резултат, след като Милош Велкович откри резултата. Душан Тадич центрира от корнер, Гудел първи стигна с глава и прати топката в горната греда. При мелето обаче непокритият Велкович, изпуснат от Колев, я прати в мрежата – 1:0 за Сърбия. Това е първо попадение за този защитник в 28 мача за страната си. Четири минути по-късно Наумов атрактивно спаси второ попадение след удар на Митрович с глава.

В 28-ата минута България създаде първата си възможност за гол. Кирил Десподов получи топката на левия фланг и стреля, а топката се отби в горната греда. При добавката на Колев обаче защитник сложи тяло и извади в корнер. Но това беше кратък епизод и Сърбия отново взе инициативата, а в 35-ата минута Наумов извади бомбен изстрел на Костич.

Българският отбор започна второто полувреме по-активно и в 49-ата минута създаде чудесна ситуация след центриране на Кирил Десподов от дясно. Топката попадна в Илия Груев, който не успя да я вкара от 5-6 метра, а Алекс Петков беше в засада и това сложи край на атаката.

Но в 60-ата минута Георги Русев изравни с мощен удар по диагонала от дясно. Русев сам започна атаката, надбяга Милош Велкович и центрира остро. В мелето Груев и Попов не стреляха, топката стигна до Колев и той я върна към резервата. Крилото на ЦСКА 1948 с мощен удар я прати във вратата.

България направи пълен обрат в резултата 10 мин. покъсно, когато Кирил Десподов надбяга Гудел и Велкович и препарира Ваня Милинкович-Савич.

Само след две минути попадение на резервата Влахович беше отменено заради засада.

8 минути преди края сърбите изравниха след ново статично положение. Душан Тадич центрира от корнер, Бабич скочи най-високо и с глава заби истински снаряд в мрежата на Наумов – 2:2. А Сърбия можеше в края да спечели, ако Влахович беше преодолял Наумов. Българският вратар обаче показа хладнокръвие и спаси с крак удара от близка дистанция.

Квалификации за Европейско първенство – група G, 10-и последен кръг:

Сърбия – България                      2:2 (1:0)

Стадион Дубочица: 8136 зрители

Сърбия: Ваня Милинкович-Савич, Никола Миленкович, Милош Велкович, Сърджан Бабич, Андрия Живкович (76 – Неманя Радонич), Саша Лукич (76 – Иван Илич), Неманя Гудел, Филип Костич (85 – Неманя Максимович), Душан Тадич, 
Филип Джуричич (62 – Душан Влахович), Александър Митрович (85 – Филип Младенович)

България: Даниел Наумов, Иван Турицов, Живко Атанасов, Алекс Петков, Виктор Попов, Андриан Краев (79 – Ивайло Чочев), Илия Груев, Филип Кръстев (79 – Илиан Илиев), Кирил Десподов (90 – Светослав Ковачев), Мартин Минчев (46 – Георги Русев), Александър Колев (79 – Преслав Боруков).

В другия мач от нашата група G, игран по същото време, унгарците, които вече си бяха осигурили място на еврофиналите, изоставаха в резултата на почивката, но през втората част обърнаха развоя и резултата с два гола на халфа на Ливърпул Доминик Собослай и един на Адам Наги.

Черногорците поведоха с попадение на Слободан Рубежич в 36-а минута и за известно време запазиха надежди за класиране на еврофиналите, предвид факта, че в другия мач от групата България за кратко водеше на Сърбия.

Два бързи гола на Собослай в 67-а и 68-а минути обърнаха мача в  полза на Унгария, а в добавеното време Наги оформи крайното 3:1.

Така Унгария приключи без загуба с 18 точки от 8 кръга. Вторият Сърбия е с 14 точки от 4 победи, 2 хикса и 2 загуби. На трето място е Черна гора с 11 точки (от тях 6 от мачовете с нашите), следва Литва с 6 (литовците взеха 4 от 6 възможни точки от мачовете с България), на последно място е нашият национален отбор с 4 хикса и 4 загуби и 4 точки.

Източник: БТА