0

Н ационалът на България Йоан Стоянов ще бъде прибран от град Беер Шева в България с правителствения самолет със съдействието на футболния съюз и Външно министерство. Семейството на защитника засега остава в Израел, но се очаква да пристигне на родна почва съвсем скоро.  Нашите национали се събират днес да се готвят за квалификацията с Литва и контролата с Албания в Тирана. „Мач Телеграф“ успя да се свърже със Стоянов по телефона, когато той каза: „Всичко е наред с мен, засега“.

Войната в Израел, започната от арабските терористи, почти достигна Беер Шева. Градът в южната част на страната е близо до границата с Ивицата Газа, откъдето нахлуха терористите. Преди това с множество ракети бяха атакувани два друга града, които се намират близо до Беер Шева – Седерот и Ашкеерон. До вчера вечерта жертвите на терористите стигнаха до 600.

Ден по-рано Стоянов също разговаря с наши журналисти от агенция „Фокус“ на фона на сирени за военна опасност, както и на линейки и полицейски аларми. Стоянов разказа, че други българи са се свързали с него, но не уточни дали от посолството ни в Тел Авив или от щаба на българския национален отбор по футбол. На въпроса дали възнамерява да напусне страната в първия възможен момент, не отговори конкретно, но каза убедено, че е готов да играе за своя Апоел Беер Шева в следващия мач от футболното първенството на Израел. На уточнението, че вече официално е обявено отлагане на мачовете от следващия кръг, Стоянов отговори: "Не знам със сигурност, по телевизията не казват много".

Припомняме, че Йоан Стоянов получи наградата за "Откритие на сезона" в израелската елитна дивизия Лигат Ал. В класацията роденият в България Стоянов изпревари още четирима състезатели, за да грабне приза.

Крайният защитник е роден в Пловдив през 2001 година, но израства в Израел и до скоро не беше много популярен в България. Той бе запомнен и като първият българин, който вкара гол на "Левски" в европейските клубни турнири. Националът ни и играч на Беер Шева изравни резултата за 1:1 на "Герена" в реванша от ІІІ квалификационен кръг за влизане в групите на Лига Европа.

Още подробности – в днешния брой на в. „Мач Телеграф“