0

У правителният съвет на Професионалната футболна лига (ПФЛ) ще се събере другия вторник, за да дискутира предложение на Левски (София) за изтегляне на мачовете от следващите два кръга в турнира за Купата на България, съобщи президентът на организацията на клубовете Атанас Караиванов.

Според календара на БФС, срещите от 1/16-финалите по програма трябва да се играят на 30-и ноември, а следващите – на 8-и декември. 

Предложението от Левски е мачовете да бъдат изтеглени със седмица по-рано, за да не се получава 16 дни пауза без игрова практика за футболистите, тъй като първенството на Първа лига прекъсва на 14 ноември.

"Предлагаме мачовете да се играят на 24/25 ноември от 1/16-финалите, а тези от осминафиналите да се състоят на 29-и и 30-и ноември. Последните срещи от първенството са на 13 и 14 другия месец и така се получава пауза от 16 дни“, поясни Райко Якимов, който представляваше Левски на жребия.

„Като се има предвид, че поради ранното начало на този шампионат за футболистите се събират почти 11 месеца без почивка, смятаме по-дълга пауза за необходима и полезна“, добави той.

"Това писмо от "синия" клуб ще бъде разгледано на заседание на Управителния съвет на ПФЛ. Ако то се приеме, ще бъде внесено на заседание на Изпълкома, който трябва да го утвърди и да промени целия национален календар“, посочи президентът на ПФЛ Атанас Караиванов.

Той добави, че идеята е била да се запълни по-дългата пауза, наложена заради Световното първенство в Катар. Първенството през февруари 2023-а година ще се поднови в средата на февруари.

"Другото, което се чакаше, е евентуално разрешение от ФИФА да се излъчват мачове от вътрешния календар по време на Световното. Имаме такова разрешение“, добави бившият журналист.  

На 16-и и 20-и ноември обаче има дати за мачове на националните отбори, като България най-напред ще гостува на Кипър, а след това на Люксембург.

ЖРЕБИЯТ ЗА КУПАТА НА БЪЛГАРИЯ прати Лудогорец срещу Левски още на 1/8-финала на турнира 2022/2023 - шампионът или носителят на трофея ще изгори рано-рано