1

П ротест срещу ръководството на футболната ни централа започна в София, като при стъмняване ескалира и доведе до задействане на водното оръдие пред стадион "Васил Левски" В акцията, която стартира малко след 17:00 часа в района на Националния стадион "Васил Левски" в столицата, участват около три хиляди привърженици от столицата и от страната.

Запалянковците, които основно скандираха "Оставка" и обидни квалификации към футболната ни централа и към президента  Михайлов, също така изпяха националния химн и няколко възрожденски песни.

От полицията съобщиха за БТА, че в първия час протестът преминал в рамките на нормалното без инциденти, но впоследствие след 18:20 часа ултраси, повечето от които с маски  на лицата, започнаха да хврълят различни предмети, камъни, бомбички и запалителни ракети по полицаите пред Националния стадион на улица "Гурко".

От жардармерията на няколко пъти призоваха с мегафон феновете да се успокоят, но това не се случи и униформените използваха водното оръдие, за да прекратят ексцесиите. В помощ на служителите на реда беше докарано и второ водно оръдие.

Полицаите използваха сила и разпръснаха множеството. Има пострадали полицаи и фенове. Има и арестувани. Подпален беше полицейски автомобил, нанесени са щети на паркирани в района коли и на инфраструктурата.

Хиляди полицаи мобилизирани за протеста на феновете в София (ГАЛЕРИЯ)
протест полиция протест полиция протест полиция
41

Сред протестиращите бяха бившите футболни съдии Богомил Маринов и Любе Спасов и бившият селекционер на националния отбор на България за юноши до 15 години Калоян Георгиев, видя репортер на БТА. Към множеството на улица "Гурко" се присъедини и група унгарски ултраси. 

Феновете на ЦСКА, които са най-многобройни и се събраха на Орлов мост, закрепиха транспарант с "Оставка. 18 години стигат" на един от пилоните, визирайки периода на управление на президента на футболната централа Михайлов. 

Трета група запалянковци се събраха на кръстовището на булевардите "Цар Освободител" и "Васил Левски" при Софийския университет, което също беше затворена за движение.

От полицията съобщиха за БТА, че в първия час на протеста инциденти няма.

Исканията на събралите се ултраси са за незабавна оставка на Михайлов и на цялата управа на централата и насрочване на извънреден Конгрес до февруари 2024 година, на който да бъде избрано ново ръководство.

За охраната на мероприятието са ангажирани около 1600 полицаи от СДВР. Служителите на реда затвориха подстъпите към стадиона още в ранния следобед, като движението на моторни-превозни средства по булевард "Евлоги Георгиев" в района пред стадион "Васил Левски" е спряно и се пропускат само автобусите на градския транспорт.

На униформените е на разположение и водно оръдие. Малко след 17:30 часа запалянковците на ЦСКА пристигнаха на Орлов мост и движението там беше спряно.

Организаторите на протеста призоваха събитието да премине мирно, като на него всеки български фен да изрази мнението и позицията си със скандирания, транспаранти, знамена и разрешена пиротехника, спазвайки законите на Република България, без нарушаване на правилата и агресия срещу органите на реда.

Националният отбор на България по футбол ще играе тази вечер от 19:00 часа европейска квалификация срещу Унгария при закрити врата на стадион "Васил Левски".  

Ще останат и без парфюм: Полицията стяга яко около ст. „Васил Левски“ за България - Унгария

*Източник: БТА