0

З еленото е изключително модно от гледна точка на цялата екоспасителна операция по отношения на планетата с целия си инструментариум от организации, партии и движения. Тази актуалност е пренесена и в Първа лига, която е най-зелената сред всички 18 европейски първенства, включени в изследването на „Мач Телеграф“ и включващ състава на лигите през сезон 2022/23. 

Цели шест отбора в елита ни носеха зелени екипи през миналия сезон – Лудогорец, Берое, Ботев Вр, Пирин, Хебър и Черно море. При първите четири от тях този цвят символизира цветът на гората. Интересно е, че в съседни страни като Сърбия и Румъния няма нито един зелен отбор, докато общо във всички 17 изследвани първенства, без нашето, те са само 6. Три от тях се намират в Полша – Радомяк, Шльонск и Варта.

Двата най-емблематични цвята в Първа лига, олицетворяващи двуполюсния модел вече десетилетия, са червеното на ЦСКА и синьото на Левски. Това са и най-популярните отбори в Европа, но тук доминацията на червеното е доста отчетлива – цели 50 отбора с този основен цвят на първия екип, докато сините са 34. Само с един отбор по-малко е бялото – с емблематичния си представител у нас Славия, но също така с Реал Мадрид, Севиля, Валенсия, Борусия М, Щутгарт, Тотнъм и Бешикташ. 

Как е другите страни в Европа - вижте на страниците на "Мач Телеграф"