0

О т сезон 2024/2025 на мачовете в Първа лига ще се използва технология от световното първенство в Катар през 2022 година. Тя е с цел да се подобри представянето на ВАР що се отнася до засадите, а и при ситуациите, в които има спор дали топката е преминала голлинията. Първата среща, на която ще се използва, е първата за кампанията - Черно море - ЦСКА 1948 на 19 юли.

"Днес в Национална футболна база „Бояна“ бе парафиран договор за 4 години за използването на стационарни камери на голлинията по време на срещите от Първа лига.

Подписите си под споразумението положиха президентът на БФC Георги Иванов и изпълнителният директор на „ИМС Продакшънс“ АД Гергана Данова.


С нововъведението родната централа извежда като свой основен приоритет равнопоставеността между клубовете, като новата технология ще позволи точни и коректни решения за признаване на гол или съответно неговата отмяна.      

В същото време ще бъде намален потенциалът за грешни или субективни решения, които често са резултат от ограничено зрително поле и кадрова честота на традиционните ТВ-камери на излъчване”, се казва в прессъобщението.

"Като компания, ангажирана с телевизионната реализация на българския футбол през последните 15 години и участваща активно във въвеждането на системата ВАР в България сме особено щастливи, че можем да сме част от процеса на нейното усъвършенстване и надграждане. Искрено благодарим на президента г-н Иванов и на целия му екип за предоставената възможност“, заяви шефката на „ИМС Продакшънс“.

"Подписването на днешния договор е още една крачка в посока повишаване качеството на ВАР. Възможността да се снима с повече камери ще доведе до търсената от нас по-голяма обективност и равнопоставеност между клубовете. Благодаря на г-жа Данова за ползотворното сътрудничество и вярвам, че това партньорство ще доведе до положителни резултати в развитието на българския футбол“, коментира от своя страна пък Гонзо.

За да се въведе подобрението, на всеки стадион на отборите от Първа лига ще се инсталират стратегически две камери с ултра движение като по една ще бъде фокусирана върху всяка голлиния. Записите от тези камери през ТВ-доставчика ще се приемат директно от системата ВАР, чийто екип ще има пълен контрол върху кадрите от камерите, което ще им позволи да разглеждат всеки кадър и да използват функцията за увеличение и преценка на ситуация на голлинията, както и на положения за засада.

Впоследствие ВАР екипът ще съобщава решението на съдията на терена или ще насочи към преглед на ситуацията чрез подаване на изображението към ТВ-оператора.

Нововъведенията ще позволят използването на калибрирана линия на засадата с допълнителни ъгли на кадрите, а дистанционно управляваните настройки на фокуса на камерите ще осигурят оптимални изображения без да е необходим оператор и физически достъп до камерата.