0

Лумбард Делова е първият чуждестранен футболист, който новото ръководство на ЦСКА привлича. Той е на 25 години и вече е познат у нас, след като преди година бившият му отбор Балкани измъчи изключително много Лудогорец в квалификациите на Шампионската лига. Делова беше титуляр при успеха с 2:0 в Прищина, както и в реванша в Разград, спечелен от домакините с 4:0. Специалисти, наблюдавали внимателно играта на Балкани, а и в частност на новото попълнение на ЦСКА, са убедени, че той има много сериозен качества и безспорно е много добър играч. Но пък играе свой собствен футбол и с него трябва да се работи много от тактическа гледна точка.

Все пак Делова не е бил в школата на сериозен отбор, а на Лирия от град Призрен. Добрите му качества са забелязани от голям отбор от региона – Хайдук Сплит. И той е привлечен във втория тим, където остава до 2020 г. Качен е за няколко мача и в първия тим на „белите“, където дори се засича с бранителя на Левски Кристиан Димитров. В хърватското първенство обаче не му провървява и се връща в родината. Първо под наем в Прищина, а след това за постоянно в Балкани. С възхода на евробоеца на Косово съвпада и бумът в кариерата на Делова. Той става 3 пъти шампион на родината си, но нещо друго впечатлява. Че новият играч на ЦСКА записва уникалните за местен футболист 29 мача в евротурнирите, записани само и единствено с местни отбори – Прищина (2) и Балкани (27).

С доскорошния си отбор играе два пъти в групите на Лигата на конференциите – през 2022/23, когато са в една група със Славия Прага, ЧФР Клуж и Сивасспор, както и през миналия сезон, когато Балкани мери сили с Динамо Загреб, Виктория Пилзен и Астана. И в двата случая косоварите отпадат, но стигат до престижни победи над Сивасспор и Динамо Загреб.

Със сигурност натрупаният опит ще помогне на Делова в новото предизвикателство. Защото българското първенство не е лесно и очакванията към футболиста ще бъдат сериозни. Само ще споменем, че преди време медиите в Косово обявиха, че и Лудогорец има интерес към Делова. Тогава дори сложиха и сума – 800 000 евро, което явно не отговаря на истината. Дали от Разград са искали наистина новият бранител на ЦСКА, остава да гадаем. Той е избран за най-добър футболист на Косово за 2023 г., което е много сериозна оценка.

Иначе логично, с оглед на силното представяне, Делова стига и до националния отбор на Косово. За момента има 9 мача. Преди това е бил и младежки национал, като там е играл рамо до рамо с новият футболист на Лудогорец Едвин Куртулуш, който обаче после избира да представлява по-високо котираният тим на Швеция. Двамата играят при загуба с 0:6 от Англия, като в състава на „трите лъва“ личат имената на футболисти като Джуд Белингам, Букайо Сака, Еди Нкетиа, Конър Галахър, Марк Гехи, Аарън Рамсдейл и други.

Колкото до мъжкият национален тим на Косово, то дебютът на Делова е срещу Буркина Фасо, спечелен с 5:0, повикан лично от френската легенда Ален Жирес, който е селекционер на страната. Последният му мач е контролата с Норвегия, загубена с 0:3 след хеттрик на Ерлинг Холанд. Делова влиза през втората част, когато головият звяр бележи две от попаденията си.

Понастоящем новият бранител на ЦСКА е оценен от Transfermarkt.de на 700 000 евро, а „червените“ го взимат за двойно по-малко. Очакванията са Делова да бъде титуляр, рамо до рамо с Християн Петров при четирима в защита.