0

С елекционерът на националния отбор Илиан Илиев се надява да изгради отбор със собствен стил, който играе модерен футбол и радва привържениците на футбола в България.

Националите завършиха 0:0 срещу Румъния в контролна среща във вторник, а утре гостуват в Любляна от 16 часа на друг участник на еврофиналите Словения.  

"Очакваме тежък мач срещу обигран отбор. Трябва да се сме агресивни в дефанзивен план, за да не оставяме празни пространства. Това е важен тест за нас срещу силен отбор", каза Илиев на пресконференцията преди мача.

"Амбициите ни са да се направи отбор, който да радва хората. Това става с много труд. 

Направихме крачки с желание и добра игра и това е основата, върху която трябва да стъпим. Словения играе по-директен футбол от Румъния. Трябва да сме агресивни в единоборствата и да бъдем компактни като отбор", каза още Илиев.

Той загатна, че ще направи промени в титулярния състав заради натрупана умора от срещата с Румъния.

"Може да направим някои промени за утрешния мач. Важното е да изградим собствен стил, в който да играем модерен футбол. Имаме големи резерви в атака", добави Илиан Илиев, цитиран от БТА.

Селекционерът на словенския национален отбор по футбол Матияж Кек говори пред медиите в Любляна за утрешната контролна среща на неговия тим срещу България на стадион "Стожице", но огромна част от репортерите питаха какъв ще бъде съставът на Евро 2024.

Днес е крайният срок, в който страните могат да заявяват списъците си, но Кек не даде ясен отговор за точните хора. Той допълни, че групата ще бъде обявена по-късно днес или утре сутринта, тъй като има много въпросителни около хора с контузии.

Той разкри, че Бенямин Вербич няма да играе срещу България утре поради здравословни проблеми, но всички останали трябва да са на разположение. Срещата Словения – България е утре от 16:00 часа българско време на стадион "Стожице". България влиза в мача след нулево равенство в Букурещ, а словенците удариха Армения с 2:1.

Равен и победа като гост са резултатите от последните 2 мача между нашите и Словения - в групата ни в Лигата на нациите през 2018 г.

"Вече казах, че имаме някои играчи с контузии, но няма нищо драстично", каза Кек и обясни, че няма да разкрива стартовия състав на България, но основите на отбора ще бъдат базирани на тренировките, мача с Армения и последния цикъл от пролетта.

За българите той каза, че ще бъдат истински "спаринг-партньор", иска да подобри доста неща в битката с тях. "Въпреки победата срещу Армения, много неща не бяха добри.

Признавам, че играехме за резултат. По-специално искам да кажа, че влизането ни през втората част не беше добро. Стоояхме твърде далеч от съперника, те влизаха твърде лесно в наказателното поле. Имаше тактическо безредие в някои фази на играта. При такава игра няма да сме конкурентоспособни на Европейското и не бива да се допуска", обясни треньорът".

На започващото на 14 юни Евро 2024 Словения е в група С заедно с Дания, Сърбия и Англия.