0

З амисленият от двамата бивши играчи на Черно море - бразилците Адемар Тавареш и Ели Маркес проект за български клуб-сателит в Бразилия, е вече факт. Буквално няколко дни, след като пристигна от Варна в Ресифе Адемар Тавареш задейства процедури за изграждането на новия футболен клуб, който ще носи наименованието ПФК Черно море – Ресифе. Клубът се сдоби с официално лого - Faca parte deste grande sonho (Станете част от една голяма мечта). Ще има и клубен сайт с обновяващи се новини.

Уникалното в случая е, че за първи път се изгражда професионален футболен клуб с българско участие извън страната. В североизточния бразилски град Ресифе са родени и някои от най-големите имена на бразилския футбол – Жуниньо, Ернанес и легендарният Вава. Основната задача е да се подготвят юноши в две възрастови формации, а най-изявените да потътсят своята реализация в Черно море.

Култовият привърженик на „моряците“ Илко Петров – Джулиано, който първи посрещна Адемар Тавареш на летище Варна, заяви пред „Мач Телеграф“: „Много съм развълнуван. Два дни след като пристигна в Ресифе, Адемар основа клуба. Има и лого. Това означава много за нашия клуб, което показва, че има бъдеще с такива невероятни хора, които живеят с футбола и отбора ни“.