0

П реди 75 години е рождението. Денят е сряда, а датата 5 май. Тогава се дава старт на нещо велико, нещо великолепно, една невероятна любов - ЦСКА. Клуб, преживял много през годините, бил е разкъсван от скандали, фалити, драми, но винаги е бил №1 и ще си остане №1 в България. Говорим за най-титулувания клуб у нас, емблемата на родния футбол в Европа, машината за произвеждане на велики играчи. Или иначе казано - на 5 май 1948 се роди звезда!

ЦСКА 31 пъти шампион на България (национален рекорд), носител е на 21 Национални купи и 4 Суперкупи. Със своите 2 полуфинала в турнира за Купата на европейските шампиони (КЕШ) и 1 за Купата на носителите на национални купи (КНК) ЦСКА е и най-успешният български отбор в европейските клубни турнири. Добива и прозвището „убиец на европейски шампиони“, след като "червените" изхвърлят три действащи първенци на Стария континент - Аякс през 1974 г., Нотингам Форест - 1981 г. и Ливърпул - 1982 г.

ЦСКА дава на света и легендите Христо Стоичков, Емил Костадинов, Любослав Пенев, Димитър Якимов, Иван Колев, Димитър Пенев, Манол Манолов, Георги Димитров и много други прославили България...

Сега ситуацията на "Армията" не е същата както преди. Вместо Джеки, Камата и Симулията на терена са Християн Петров, Иван Турицов и цял куп чужденци. Титлата също се изплъзва от доста години, а и този сезон се очертава да е така. Отборът за пореден път ще остане длъжник на великата "червена" агитка.

Без история обаче няма бъдеще. ЦСКА е светиня, голям клуб, пропит с любов и сълзи, нещо за което искаш да се бориш, да се биеш, да обичаш... ЦСКА е вечност.

Дано, когато след 5 се празнува 80-ата годишнина на този колос, това да стане на нов модерен стадион. Ето от това има най-много нужда гигантът на футбола в България.

Програмата за 75 години ЦСКА

Тържествата днес

10,00 часа – Начало на детски футболен турнир „75 години ЦСКА“
11,30 часа – Откриване на изложба „Родени за величие“ в пространството до магазина
12,00 ч. – Отворени врати на ст. „Българска армия“ (посещение на съблекалнята на отбора, терена и музея) 
18,00 ч. – Официална церемония по случай 75-ия юбилей на ЦСКА във Военния клуб, посветена на героите ни през годините (вход със специални покани)

Тържествата на 8 мач 

Целодневно – открити тренировки по волейбол, баскетбол и естетическа гимнастика
10,00 ч. – Турнир по шахмат
10,00 ч. – Турнир по тенис на маса
13,00 ч. – Турнир по хандбал
16,00 ч. – Зона на шампионите, специална среща с големите имена в спортната история на ЦСКА
18,30 ч. – видеостена за мача ЦСКА – Ботев Враца
20,15 ч. – ЦСКА играе, да подкрепим отбора шумно от Борисовата градина

Автор ХРИСТО ГЕОРГИЕВ