0

 

Подготовката на ЦСКА е към своя край и вече могат да се отбележат няколко неща, които правят впечатление, без да навлизаме в най-дълбоките спортно-технически детайли. Равносметката дотук показва загуби от японския Санфрече Хирошима с 0:1, от ЛАСК Линц с 1:3, победа над полския Гурник Забже с 3:2, както и нулево реми с казахстанския Астана. Общата голова разлика в тези 4 двубоя е 4:6 в полза на съперниците.

Преди да кажем каквото и да правим, разбира се, уговорката, че макар и да звучи клиширано все пак си е вярно, че резултатите в контролите не са важни. Особено ако тези в официалните мачове са добри. Между другото точно това се случи след предишната подготовка при Саша Илич през лятото. „Червените“ спечелиха само един международен мач – срещу нискоразредния австрийски Кематен с 5:3, а загуби с 1:2 от Ред Бул Залцбург, 1:4 от Гройтер Фюрт и 0:4 от Сепси. След това имаше и доста слаби двубой и в първенството, но пък резултатите са отлични и отборът за момента е първи. Със сигурност феновете на ЦСКА няма да имат нищо против, ако сценарият се повтори. И пак да има колебания през пролетта, но ако в крайното класиране любимците им пак са първи, никой няма да се сеща за лошите игри и резултатите в контролите.

Поне засега обаче фактът е, че те са такива. ЦСКА загуби заслужено от японския Санфрече, макар и с късен гол, но преди това две други попадения на японците бяха отменени при меко казано спорни обстоятелства. Всъщност по-скоро безспорни - нямаше в никакъв случай засада. За да бъдем докрай обективни, имаше и едно такова в полза на ЦСКА, но чисто игрово „червените“ не впечатлиха в този мач. При загубата от ЛАСК Линц с 1:3, те също бяха категорично надиграни. Същото се отнася и за проверката преди два дни срещу Астана. И тук противникът не беше слаб – можем да определим казахстанците около средно европейското равнище, но пък „червените“ чисто игрово бяха надиграни тотално и от тях. Двубоят завърши 0:0, но на Бусато два пъти му помогнаха гредите, а в други три ситуации той успя да спаси вратата си от изскочилите сами срещу него противникови играчи. Единствената победа и това в може да се каже равностоен мач, бе взета срещу отбор от втората половина на таблицата в полското първенство, какъвто е Гурник Забже.

Справка в статистиката от последните 10 сезона показва, че с по-лоши показатели в първите 4 мача от зимната подготовка ЦСКА не е имал. Интересното е, че абсолютно същият беше балансът след първите 4 проверки през 2020-а. И тогава равносметката след тях беше 1 победа, 1 равенство и 2 загуби и голова разлика 4-6. Всичко се повтаря едно към едно сега. Друг любопитен факт е, че и тогава треньор на отбора беше сърбин – Милош Крушчич. ЦСКА приключи втори след Лудогорец, а на финала за Купата загуби от Локомотив Пд след дузпи на „Васил Левски“.

Цялата разработка четете в днешния брой на Мач Телеграф