0

В неделя предстои дербито на Варна между Спартак и Черно море. По този повод от „Мач Телеграф“ се свързахме със Сашо Станков, който на два пъти в треньорската си кариера е бил начело на „моряците“, за да поговорим с него за предстоящия сблъсък на „Коритото“ и емоцията, която се очаква да донесе двубоят на Морската ни столица.

- Г-н Станков, Вашите очаквания за варненското дерби межу Черно море – Спартак?

- Този мач е едно страхотно преживяване в моята треньорска кариера. През годините, в които бях треньор на Черно море, Спартак Варна бе този отбор с традиции в българския футбол, но тогава нямаха такъв проект и финансовата мощ, която имат сега. Очаквам това да допринесе дербито да стане още по-интересно, защото и двата отбора са добре финансово подплатени и имат добри като идеология проекти. Смятам, че това ще бъде добре за варненската публика и за хората, които обичат футбола във Варна.

- Какво е един подобен мач за града?

- Прави ми много приятно впечатление, че Спартак Варна в момента има много солидна фенска подкрепа. Има един ентусиазъм и дух, който цари в отбора – и от феновете, и от доброто представяне на отбора. Участвал съм в три вида дербита – ЦСКА срещу Левски, Локо Пд срещу Ботев Пд и това на Варна. Да, то не е като това на София или Пловдив, но съм видял, че публиката на Спартак Варна е много фанатична – нещо, което съм го почувствал върху самия себе си. Колкото повече такива дербита има и в София, и в Пловдив, и във Варна, толкова по-добре за българския футбол.

- Има ли фаворит в един подобен мач?

- Честно казано, не. В една подобна среща нещата много зависят от моментната ситуация и начинът, по който ще се настроят футболистите. Колкото и банално да звучи, случвало се е често ЦСКА, когато не играе добре да побеждава Левски и обратното. Същото важи и за Пловдив. Смятам, че ще бъде един много интересен двубой. Не бих се ангажирал нито с прогноза, нито с бих казал категорично, че някой от отборите има предимство спрямо опонента. Естествено, отборът на Черно море има малко повече опит в Първа лига, но, гледайки това, което предлага Спартак Варна, вярвам, че ще се получи един доста оспорван и добър двубой за родните стандарти.

Цялото интервю четете в днешния брой на в. "Мач Телеграф"