0

И зпълкомът на футболната ни централа взе решение на днешното си заседание да отстрани Младен Кръстаич от поста национален селекционер на България. Причината са незадоволителните резултати на „лъвовете“ в хода на европейските квалификации. Решението на Изпълкома е единодушно.

От централата съобщиха на организиран брифинг, че името на новия треньор ще бъде обявено на 1-и ноември 2023-а година, Деня на народните будители.

Техническият директор на БФC Георги Иванов обяви, че днешното решение на изпълкома е било взето единодушно от всички членове на управата. Основната причина са незадоволителните резултати на националния отбор в Европейските квалификации.

"След резултатите, които националният отбор постигна в Европейските квалификации, решението да бъде прекратен договора на треньора Кръстаич беше единодушно днес. Всички сме разочаровани от това, което се случи. Това беше естествения начин, за да излезем с това решение.

Знаете, че Изпълкомът е колективен орган, който трябва да се събере. Първо се събра изпълнително бюро, след това Изпълком, така че имахме една седмица време, за да решим какво ще правим.

Преговаряме с треньор и мисля, че сме на финалната права. Но след като го няма окончателното решение, не е коректно да го обявим.

На 1-и ноември ще бъде обявен новият селекционер", заяви техническият директор на БФC Георги Иванов.

На въпрос дали кандидатът е само един, Иванов заяви: "Ние преговаряме с няколко треньора, не е само един. Горе-долу в публичното пространство се появяват някакви имена, с които се смята, че преговаряме.

Ние като федерация сме натоварени със задачата да намерим най-добрия вариант. Да намерим треньор, при който отборът да показва добри игри и всички ние да бъдем доволни. За момента, това което се случи за последната една година, не само феновете, но и ние като ръководство не сме доволни.

Имаше и добри неща, опитахме се да подмладим отбора. Но в крайна сметка ние всички знаем, че в спорта най-важни са резултатите".

Вицепрезидентът Емил Костадинов заяви, че е правилен въпроса дали сръбският треньор не е трябвало да бъде освободен по-рано: Наистина, имаше такава идея, но преценихме да дадем още малко време на Кръстаич, да покаже какво може. 

Но в крайна сметка загубихме инфарктно няколко мача, пропуснахме нещастно да вземем точки. Нямахме и късмет, но в крайна сметка резултатите са такива и го взехме това решение. Искам да допълня, че за нас като ръководство най-лошото нещо е постоянно да сменяме треньори.

След което Георги Иванов продължи с анализа за работата на Младен Кръстаич. "С Литва като гости, със Сърбия като домакини, с Черна гора като гости отборът се представи добре чисто игрово. 

Всичко лошо натежа в мача с Литва в София, където нашият тим не показа онази добра игра, която очаквахме всички. Но там имаше и други неща – червени картони. 

Това не е някакво оправдание, но в крайна сметка един треньор трябва да има резултати. Точките, резултатите са защитата на един треньор. Ако няма резултати, независимо как работиш, какво правиш, винаги има недоволство и от ръководството, и от феновете".

При Кръстаич България записа 3 победи - над Гибралтар, Северна Македония в Скопие и Кипър, 3 хикса и 6 загуби. Българският национален отбор по футбол слезе с още 6 места по-надолу в Световната ранглиста на ФИФА за октомври.

Представителният отбор на нашата страна сега е на 84-о място с 1279.12 точки, след като през септември заемаше 78-а позиция.

В изследвания период България изигра два мача - последните при Кръстаич, които загуби с еднакъв резултат 0:2 от Литва в европейска квалификация и от Албания в контролна среща.84-ото място в момента е изравнено най-ниско класиране на България във ФИФА. На същата позиция тимът ни е бил през октомври 2011-а година.

Друга тема на днешното заседание на изпълнителния комитет бяха гласуваните промени в правилника за трансферите и договорите на футболистите, свързани със санкциите при напускането на клуба  от страна на състезателите без основателни причини. При доказани такива случаи ще се прилага спиране на състезателните права на съответния футболист за срок от шест месеца, както е според трансферните регулации на ФИФА. Ощетеният клуб следва да получи компенсация както от ощетения футболист, така и от новия му отбор.

Приети бяха промени във финансовите параметри в Правилника за национално клубно лицензиране, според които клубовете не са длъжни да отделят повече от 70 процента от приходите си за заплати на футболисти, административен персонал и агенти на футболисти.

ИЗТОЧНИК: БТА