0

К лубовете от efbet Лига ще получат през настоящата кампания много сериозна сума от УЕФА, свързана със солидарните плащания на база новата схема за изплащане, съобщиха от БПФЛ. Само в рамките на няколко месеца в касите на отборите от елита ще постъпят значителни средства за два сезона – 2023/24 и 2024/25 година.

Ето какво пише сайтът на Българската професионална футболна лига:

"Асоциацията на Европейските лиги информира БПФЛ, че се очаква промяна в схемата и сроковете за изплащане на солидарните плащания на УЕФА. Освен промяна на разпределяемата сума, която възлиза на 258 млн. евро за първенствата извън топ 5, се променя и начинът и срокът на плащанията.

Реално българските клубове ще получат 70% от парите за сезон 2024/25 една година по-рано т.е през февруари 2025, а останалите 30% през юни 2025.

До този момент средствата за даден сезон се изплащаха 8 месеца след неговия край. Така например за изминалия сезон 2023/24 средствата се очаква да бъдат получени в началото на 2025 година (както се случи последните 3 сезона).

С промяната на начина на плащане българските клубове ще бъдат сериозно финансирани тази година, тъй като на практика ще получат средства за два сезона в Европа. В началото на 2025 година ще бъдат изплатени солидарните плащания за сезон 2023/24, а през февруари ще бъдат получени и 70% от плащанията за настоящата кампания.

Вече стана ясно, че по новия регламент парите за отборите, които не участват в европейските клубни турнири, са предвидени само за тимовете от Първа лига, като средства за отборите от Втора лига могат да бъдат отпуснати само при изрично решение на клубовете от елита."