0

С портният директор на Лудогорец Георги Караманджуков, наставникът Анте Шимунджа и новият помощник-треньор Светослав Дяков дадоха пресконференция за началото на зимната подготовка.

„Всички заедно записахме вълнуващи мачове и победи. Изпратихме една доста добра 2022 г. Продължаваме на 3 фронта – битката за титлата, за пръв път от 3 години играем в Европа и напролет, а сме и на 1/4-финал за Купата на България“, каза Георги Караманджуков.   

„До мен е едно добре познато име – Светослав Дяков. Приветствам го с добре дошъл. Той ще даде своя опит и сили и ще помага на треньора Анте Шимунджа. В него го има ДНК-то на Лудогорец. Ще помогне на младите да покажат лицето, което отборът трябва да демонстрира. Вратарят Серджио Падт удължи своя контракт за още две години - до 2026 г. Бързо се споразумяхме с него. Лудогорец подписа договор и с Диниш Алмейда. Още преди 1,5 година го искахме. Тогава личните финансови условия ни спряха, защото Антверпен му предложи такива, на които ние не можехме да отговорим.

За 3,5 години е договорът му с Лудогорец. Видяхме, че не играе редовно в Антверпен и го поискахме, като трансферът вече е факт. От доста години го следим, футболист с опит и качества, ще ни помогне да засилим конкуренцията. Преотстъпваме за една година с платен наем Жан Карничник на словенския Целие. Той има и опция за откупуване. Преговаряме и за продажба на Сисиньо. По  семейни причини той иска да се прибере в Бразилия. Остават му 4-5 месеца от договора, на 34-години е, сумата за неговите права задоволява ръководството. Ще намерим начин как да го изпратим подобаващо, да засвидетелстваме  нашето уважение. Това са нещата около нашия клуб към днешна дата“, коментира Караманджуков. 

„Има голям интерес към доста от нашите футболисти. Не е само Каули. Но няма нищо конкретно. При трансфер ще бъдете уведомени. Всичко се дължи на добрите мачове, които изиграхме в Европа. Почти целия гръбнак от последните 10 години, вече го няма. Трудно се намират заместници. Новите футболисти показаха качества и вече свикнаха с целите, които трябва да се гонят. Това се видя в двата мача с Бетис, двата мача с Рома, европейски отбори, клубове с много над нашите бюджети. Не успяхме да продължим в Лига Европа, което беше нашата цел, но направихме едно добро представяне в Европа“, продължи той. 

„Аз като спортен директор благодаря на треньорите, че нямаме нито една мускулна контузия в този сгъстен цикъл. И за това, че от „Олимпико“ и Севиля успяваха да пренастройват играчите за българската действителност. Все пак повечето играчи дебюитраха в Европа – Тисера, Рик, Пьотровски, Игор Тиаго...

Интересът към нашите футболист ме радва най-много. Към Серджио Пад, към Десподов, към Каули. Младият Иван Йорданов 17 месеца беше контузен, върна се, игра срещу Динамо Загреб, стигна до националния тим. Показа характер. Най-лесно се тушира нещо, което го няма. Не е имало проблем между Десподов и Каули. Когато са заедно на терена правят голове и асистенции. Няма такъв конфликт. Това, че  Кирил не игра редовно, си има обяснение. Той се завърна с контузия след катастрофата на националите в Грузия.

В Австрия не направи нито една тренировка. Нямаше пълноценна подготовка. Той е един от най-важните ни играчи и искахме да го използваме възможно най-много, но трудно можеше да играе по цял мач. Ще има още входящи трансфери. След напускането на Сисиньо ще търсим десен защитник. Лудогорец има най-добрите футболисти и треньори. За това винаги сме успявали и сме шампиони от 11 години. Знаете, че не продаваме, защото ни трябват пари. Само при много добри и изгодни оферти ще бъдат продадени наши играчи“, добави той. 

„Винаги сме искали да има конкуренция. ЦСКА, Левски и ЦСКА 1948 направиха добри отбори. Черно море и Славия играят от много време заедно. Зимуваме на второ място, а ЦСКА не игра в в Европа. Имахме проблеми през есента. Клод Гонсалвеш претърпя операция на дискова херния, Каули имаше травма, останахме с ограничен брой играчи точно срещу Динамо Загреб. Така и първенството допуснахме грешки. Пролетта искам да постигнем нашата цел – титлата“, заяви шефът. 

„Андерлехт? Основната цел е да станем шампиони. Всичко друго е бонус. Чака ни титулуван отбор като Андерлехт, белгийското първенство е много по-силно от нашето. Смениха треньора, разполагат с добри футболисти. Тежки мачове ни чакат. Лудогорец играе винаги и само за победа, целта е да докараме още по-класен тим“, добави той. „Относно Падт, преди 3 дни дойдоха неговите мениджъри. Оставаха му година и половина от договора. Той има желанието да остане. Семейството му се чувства страхотно, уважаван е. С него лично се разбрахме за 30 минути и ще остане до 30 юни 2026 г.

През лятото от АЗ Алкмаар имаше много сериозна оферта към него. Тогава с треньорите взехме решение Серджио да остане. Със Симон Слуга са отлична и добронамерена конкуренция. От към вратарския пост, преди имахме колебания, но сега нещата вече са спокойни. Собствениците никога не са правили компромис, смениха терена за 3 дни... Дават най-доброто за база, лагери и всичко останало. Заради това Лудогорец е пример за всички клубове. Нямаме заведено дело срещу нас – от друг клуб, мениджъри, коректни сме към всички.

Искаме от всички други клубове, които са част от българския футбол, едно коректно отношение, приятелско. Мачовете са на терена. Загуба, победа и т.н. си остават в историята. Академията изпраща най-успешната си година до момента. В двете елитни дивизии сме шампиони, а сега са първи без загуба. Няма да пестим сили и средства нашите юноши да се развиват“, завърши Караманджуков.

„Много неща, които г-н Караманджуков каза, вие вече знаете. Добре е да си спомняме какво постигнахме. Искам всички тези постижения да ни мотивират за още по-големи през следващата. Най-важната ни цел е  да сме шампиони. Всичко друго е бонус. Ще работим здраво, защото имаме качества и място за прогрес. Имаме още една цел – да сме още по-силен треньорски щаб, заради това взимаме Светослав Дяков, който е жива легенда на нашия клуб и очакваме много от него. Ние трябва да работим здраво, за да освежим отбора. Новите играчи да се адаптират възможно най-бързо. Трябва да сме по-агресивни като отбор във високата преса. Основното нещо – зимната подготовка е подготовка за цяла година. Всички трябва да сме много амбициозни, да имаме страст, желание и да мислим като победители.

Ще работим много, много здраво. Това, че станах номер 1 в Словения, не е само за мен, а и за Лудогорец, за всички в клуба. Работим всички заедно, за да постигнем успехите. По време на подготовката ще пробваме нови неща. Можем в зависимост от съперниците, да сменяме схемата. Знам, че това е първата работа на Дяков като треньор. Говорихме с него, много е амбициран и очакваме много от него. Иван Цветков? Той е в нашия скаутски отдел. Идеята е да бъде част от нашия лагер в Турция, да ни помага в атакуващ план, защото беше голям футболист. След това ще се върне на своята позиция. Винаги съм работил с идея да започнем силно. Да сме в най-добрата си форма винаги и да даваме най-доброто от себе си. Нашата най-голяма цел е титлата. Много добре е за българския футбол да има повече футболисти на пейката от пролетта. Защото това ни дава повече възможности. Така всички футболисти, които показват добри неща по време на тренировките, ще могат да играят“, завърши Шимунджа.

Официално пред медиите бе представен и Светослав Дяков.

„Благодаря на ръководството, на Анте Шимунджа, че държаха да вляза в техния щаб. Чувствам се толкова добре тук, колкото и вкъщи. Дошъл съм да работя, да помогна на треньорите, на футболистите. Да видим Лудогорец, който всички искаме да виждаме. Хубавото е, че този стил се завръща, защото беше избягал. Вече бях на базата - мирише на шампиони. Навсякъде - съблекални, лекарски кабинет, шефските места. Зареден съм с енергия. Искам да благодаря на хората в Разград, но и на служителите на Лудогорец. Това беше основната причина да се завърна. Искам да превърна тази обич в позитивна енергия.

Желая Лудогорец да бъде отново на тези терени, на които съм играл аз. Само времето ще покаже как ще се справя. Опитът тук ще ми помогне. Но и ще се уча. Да бъда част от щаба на г-н Шимунджа за мен е чест. Имам амбиция и самочувствие, ще помогна на отбора, а и на себе си да израсна. Аз винаги съм оптимист и гледам реално на нещата. Всичко е в наши ръце. Хубаво е, че сме в Европа. Дано и другите клубове имат такива успехи. Когато Лудогорец не излезе от групите, годината се брои за неуспешна. Тя обаче ще е успешна за всеки друг български клуб“, анализира Дяков.