0

Д есетият конгрес на БФС започна с приветствие на президента на Борислав Михайлов, който отбеляза основните моменти в последния период от своето управление.

Той натърти на въведената дигитализация в централата, която облекчава работата на всички при регистрирането на играчите и картотекирането. Крайният резултат от сериозната работа в детско-юношеския футбол е класирането на юношите до 17 години на европейското първенство в Израел, което се провежда в момента, макар нашите да записаха две загуби, но все от големи съперници.

"Промените в нашия футбол се случват след пълното проучване на проблемите и взимане под внимание на мнението на всички заинтересовани страни. Подготвяната стратегия за следващия четиригодишен период е изготвена именно върху тази база и е реализирана от младите и мотивирани хора в екипа на БФС”, заяви още Михайлов.

"Ще чуете всичко това в моя отчет за последния период, както и ще ви предложим за гласуване рамков бюджет за следващия четиригодишен период. БФС влиза в следващите четири години финансово стабилен и е обединен пред предизвикателствата”, каза още Михайлов при приветствието си от трибуната.

Грузинецът Нодар Алкахаци, директор на стратегическото развитие на ФИФА, и Лука Никола от УЕФА – ръководител на Направление Национални федерации, са представителите на световните централи на Десетия конгрес на БФС.

Двамата поднесоха приветствия към Борислав Михайлов, съответно от името на Джани Инфантино – президент на ФИФА, и от страна на Александър Чеферин и Теодор Теодорисис – президент и генерален секретар на УЕФА.

Лука Никола заяви от трибуната на Конгреса, че УЕФА ще продължи да подкрепя БФС в изграждането на още инфраструктурни проекти.

Той заяви, че след решение на Конгреса на УЕФА има съществено увеличение на финансирането на всяка асоциация по програмата „Хеттрик”. В следващия четиригодишен период ще има завишаване на финансирането с 21 процента повече в сравнение на периода 2020 – 2024.

"Всяка национална асоциация може да очаква до 17 милиона евро в рамките на четирите години от 2024-а до 2028-а", каза Лука Никола. Той добави, че с тревога се наблюдават "непрекъснатите търкания във футболната общност, които често стигат до съд".

„Надявам се, че ще има процес на помирение в българския футбол. Защото тук има толкова потенциал и много момчета и момичета, които чакат шанса си да го реализират", заяви Лука Никола.

Преди началото на работата на конгреса Борислав Михайлов награди двама рожденици днес, както и най-младия и най-възрастния делегат. Рожденици са легендарният вратар на Спартак (Варна) Красимир Зафиров, който е делегат от Черноморец Бяла, както и Георги Славов – треньор на женския футболен отбор Пълдин (Пловдив). Най-младият делегат е Георги Кирилов от ФК Ябълково, община Димитровград, роден през 2000-ата година. Най-възрастният е Георги Некрезов от Янтра Полски Тръмбеш, в момента на 79 години. Всички те получиха плакети и подаръчни пакети.