0

"Няма малка и голяма засада. Има ситуация за засада и липса на такава. Този сезон имаме нула гола отбелязани от засада", обяви шефът на съдиите Виктор Кашай и даде за пример ситуацията с Ивелин Попов при попадението за Левски срещу Славия, което бе отменено. "ВАР проверява 4 екрана. Решението е, че топката е преминала голлинията, но след това ВАР трябва да провери ситуацията преди топката да влезе във вратата. Тук се гледа дали има засада, или няма. Вижда се, че има ситуация със засада. Видно, е че Ивелин Попов е в такава. Понякога за ВАР е лесно да провери когато е двуметрова засада, но в сложна ситуация като тази трябва да се прецени дали топката е преминала, дали има засада и изисква повече време", продължи той.

"Преди отбелязване на гол може да има игра с ръка", допълни унгарецът и даде за пример друга ситуация - тази с претенциите на Левски за игра с ръка преди победното попадение за Локо Сф на Илия Димитров. "Тук съдията не забеляза, че има игра с ръка. ВАР вика съдията за проверка на терен, но той не смени мнението си, което, за съжаление, е грешка. Става дума за човешка грешка", категоричен бе унгарецът. И мина към друг мач - този на ЦСКА 1948 и Черно море.

"При гола на Ивайло Чочев първото впечатление е, че всичко е наред, но ние винаги преглеждаме всичко. Тъй като ВАР проверя всяка ситуация се вижда, че имаме абсолютно нарушение в атака. Разбира се, не всеки контакт е важен. Мога да покажа много видеа, в които има контакт, но няма нарушение. Затова ВАР проверява всеки гол", каза Кашай. 

Той отчете сериозна грешка и на друг мач - ЦСКА - Славия 2:0.  "Белите" твърдят, че са ощетени, след като в началото не бе изгонен Турицов. "Ситуацията е сложна, защото след нарушението топката продължава да е във владеене на друг футболист на Славия. Затова реферът преценява, че това е чиста голова атака и оставя да се играе, но това е негова грешка, защото вече имаме двама футболисти на ЦСКА, които пречат на атаката. Грешката в случая е и на ВАР, защото трябва да го извикат и да му подскажат, защото в такъв момент трябва да се намесят", разкри Кашай. 

Той допълни, че Карлос Охене и Венци Христов са били изгонени правилно. А освен това никъде в Европа не биха дали дузпа за Лудогорец, каквито претенции имаше Текпетей. Симулация е била отчетена още на Берое - Локо Пд, но пък такава е била погрешно дадена на Ахмед Ахмедов срещу Арда. 

"Грешките се покачват, защото съдиите не винаги познават добре правилата. Имат нужда от повече от постоянство в усилията си. За някои съдии една ситуация е дузпа, за други не. Трябва да имаме единен и постоянен поглед върху нещата. За нещастие някои съдии нямат качествата да работят на високо ниво. Обсъждаме възможността да го преместим във Втора лига или да не работи с ВАР", отчете тъжно шефът на съдиите. 

„Ако някой клуб иска консултации, още утре ще изпратим ВАР-инструктор. В момента календарът е много сгъстен. Нямаме как да организираме среща с всички клубове, но такава ще се проведе след края на сезона. Моите наблюдения са, че клубовете се интересуват от ВАР-протокола, само когато се чувстват ощетени", каза в този тон той.

„Анализираме всички съдии в мачовете. Ако установим, че той прави прекалено много грешки, няма да свири в efbet Лига. Ще направим оценка след края на сезон. Не можем да наказваме всяка една грешка на съдиите. В паузата ще направим обстоен анализ, ще видим кой как се е представил и тогава ще решим кой ще свири в efbet Лига и кой не. Това, което можем да напарим в момента, ако видим груба грешка или представяне на съдия, което е неприемливо, ще му дадем почивка за определен период. Съдиите не са професионалисти и не получават възнаграждения във вид на заплата, а като хонорар за даден мач, който са свирили. Просто е – няма мач и няма възнаграждение. Ако някой съдия е сгрешил сериозно, то той няма да свири мачове за месец и ще се лиши от около 4000 лева от това", обясни Кашай.

„На Берое – Левски нямаше негативна оценка на съдиите, както и след Лудогорец – ЦСКА. Решението на съдията на мача Левски - Ботев Пловдив за отменения гол също е правилно. Във всеки двубой има спорни ситуации, но бих помолил всички да не нагнетяваме напрежение в ситуации, които не оставят място за дискусии“, заяви Кашай.