0

Станислав Шопов беше близо до трансфер в Ботев Пд през зимата, но двата клуба не се разбраха и той остана в ЦСКА. И това се оказа страхотна новина за Нестор Ел Маестро, който пусна талантливия пловдивчанин като титуляр срещу Берое и той отбеляза 2 красиви гола, както и даде една асистенция. Логично Шопов бе избран за Играч №1 на 23-ия кръг на Първа лига. Той говори по множество теми, свързани с „армейците“, след като получи своята награда, която заслужи с двата си гола и едната си асистенция при победата с 3:0 над Берое. Халфът на ЦСКА изпревари за наградата Фабио Лима от Левски и Якуб Пьотровски от Лудогорец.

- Станиславе, свикнал ли си на толкова голямо медийно внимание към себе си?

- Със сигурност не съм от хората, на които ще им повлияе тази шумотевица. Радвам се, когато се пише за мен, но няма значение дали ще е положително, или отрицателно. Винаги съм здраво стъпил на земята, продължавам да работя по същия начин. Не се задоволявам с това да съм Играч на кръга, надявам се да продължавам по същия начин да радвам нашата публика и да нося точки на ЦСКА

- Пред ЦСКА предстоят трудни мачове, включително три двубоя срещу родния ти Ботев Пд. Какво очакваш от тях?

- Винаги мачовете с Ботев Пловдив са по-различни за мен, защото съм прекарал 11 години в този клуб. Там съм израснал и съм направил първите си стъпки в професионалния футбол ,за което винаги ще му бъда благодарен. Сега обаче съм в ЦСКА, който е най-големият клуб в България и ще дам всичко от себе си. Мачовете с Ботев Пд и Левски са много важни и се надяваме да излезем с положителен резултат от тях“

- Вярно ли е, че след двата си гола срещу Ботев Вр Тибо Вион ви е предизвикал с Матиас Фаетон да повторите постижението му?

- Чисто колегиално имаше закачки веднага след мача и на следващия ден. За моя радост, аз също отбелязах два гола в един мач, Фаетон също отбеляза гол. Най-важното е, че след тези голове, нашият отбор победи.

- Предстои ви мач срещу ЦСКА 1948. Как го приемаш ти и влияят ли ти споровете за билетите около този двубой?

- Лично аз като футболист и професионалист, за мен всеки мач е на едно и също ниво. Приемам всеки двубой по един и същи начин, няма значение срещу кого играем, гледам да дам всичко от себе си. Не мисля, че съм човекът, който да коментира нещата извън футбола. Ние играем за отбора и за феновете, за да побеждаваме и да вървим напред. За нас и за тях мачовете в края на седмицата са празник.

- На коя позиция се чувстваш най-удобно – на фланга или като плеймейкър?

- Най-добре се чувствам зад гърба на нашите нападатели, като №10, но къде треньорът прецени и ме сложи, винаги ще давам 100% от себе си и ще гледам да не го разочаровам. В мача срещу Берое се видя, че за мен най-удобно е да играя зад нашите нападатели.

- След близо 2 години на „Армията“ и редица спекулации през зимата за твое завръщане в Ботев Пд, това ли беше мигът, в който си каза „Сега или никога“?

- Имах един труден период, в който не играех, но и за момент не съм се отказал, продължих да тренирам, даже още повече. Доста дълго врече чаках този шанс и се радвам, че го сграбчих. Надявам се да продължа по същия начин и да нося победи на нашия отбор. За мен в моя живот нищо не е на живот и смърт. Не приемам така нещата. Преди този мач получавах минути за изява и правих всичко възможно, за да покажа, че мога да започна и като титуляр. Радвам се, че дойде този момент и се надявам да продължа по същия начин. Винаги съм фокусиран върху ЦСКА. Щастлив съм да бъда тук и да играя за ЦСКА, ако е щяло нещо да стане, е щяло да се случи. Повечето неща ги научавах от вас журналистите, винаги съм фокусиран върху ЦСКА, а не върху Ботев Пловдив.

- Как приемаш колизиите в родния ти клуб и факта, че се дава шанс на повече чужденци, отколкото школата да ражда новите Шопов и Работов?

- Аз съм далеч от отбора на Ботев Плодив. Футболист съм на ЦСКА и съм съсредоточен върху ЦСКА. Другите отбори си имат собствена политика. Лично аз, като млад български футболист, като гледам мои съотборници от националния отбор, съм много щастлив и вярвам, че това е пътят.

- По-специално ли е отношението ти към ЦСКА, след като клубът ти подаде ръка в труден за теб момент през лятото на 2022 г.?

- Имаше интерес от много други отбори от България, а и не само. Още като разбрах за интереса от ЦСКА, отклоних другите неща настрани, защото когато ЦСКА те поиска, нямаш избор, освен да отидеш там и винаги ще бъда благодарен на клуба, собствениците, ръководството, че ми подадоха ръка в такъв момент и се надявам да не ги разочаровам.

- Какво би казал на феновете, които след загубата ви на „Тича“ отново се обезвериха, че титлата ще бъде за ЦСКА?

- Аз ги разбирам напълно, защото ние сме ЦСКА и трябва да побеждаваме във всеки мач, но това е футболът. Има мачове, в които не можеш да победиш. Има още доста срещи, не сме се отказали от битката за титлата. След Черно море записахме две победи и показахме, че сме още в играта и ще направим всичко възможно да зарадваме своите фенове.

- Спомняш ли си последната титла на ЦСКА от 2008 г., когато си бил на шест години?

- Нямам много голям спомен от нея. Време е да се прекъсне дългата серия, всички цесекари са зажаднели за този момент. Миналата година бяхме на една точка, надявам се тази година да я вземем. Имаме също и Купа, не сме фокусирани само и единствено върху титлата, като времето ще покаже какво ще се случи след края на сезона.

- Минал си през първенството на Нидерландия. На кой отбор обаче симпатизираш от чужбина?

- Да, бях 2 години в Холандия, в Хееренвен, иначе симпатизирам на Барселона. Със сигурност не съм бил роден, когато Христо Стоичков е играл за Барселона, но много добре знам за него какво е този клуб и какво е Стоичков за този клуб. Това е малка част от това, което ме кара да съм от този отбор.

- Кой беше най-скъпият за теб поздрав след двата гола срещу Берое?

- За мен най-ценните поздрави са от моето семейство - моята майка и моя баща, които винаги ме подкрепят и бих казал, че това ми е най-ценният поздрав след този мач.

- ЦСКА не успява да победи преките си конкуренти. Отмина ли времето, когато винаги излизахте като фаворит?

- Лично според мен, не бих казал, че ние в тези мачове не сме фаворит, не излизаме като фаворит и хората не ни приемат като такъв. Нищо специално не се случва с нас, подготовката ни е една и съща, както с останалите мачове. В този момент просто се случват така нещата, но ние сме гладни да ги оправим, когато дойдат мачовете с тези отбори.

- Има ли истински лидер в ЦСКА?

- В ЦСКА има доста лидери и във всеки определен мач, всеки се показва като такъв. Виждате, един мач Тибо Вион вкарва 2 гола, след това аз, след това друг. В най-важните моменти всеки ще покаже своята силна страна, така вярвам аз.

- Как определяш спойката между вас в ЦСКА при наличието на толкова много чужденци?

- В нашия отбор колективът е на много добро ниво. Всеки е различен със собствените си характеристики, в което няма нищо лошо. Да, има чужденци от много време и всички се разбираме перфектно. Не е нужно да сме приятели, но когато излезем на терена, знаем какво искаме – ЦСКА да победи.

- Очакваш ли след двата си гола срещу Берое да те пазят по-плътно?

- Може би след следващия мач ще мога да дам отговор на този въпрос. Вярвам, че всеки един отбор се подготвя преди да играе срещу нас, за да види как играем и кой футболист как играе. Лично мен това не ме притеснява, напротив, това е още едно предизвикателство, с което ще направя всичко възможно да се справя.

- Как се чувстваш в система 4-4-2, с ромб в средата, усещаш ли липсата на крила?

- Ние вече доста време играем с тази схема. За мен позицията, на която играя, няма разлика – винаги ще съм зад гърба на нападателите и при ромб, и при 4-2-3-1. Не се притеснявам да играя така.

- Надяваш ли се и на повиквателна от Илиан Илиев за националния отбор?

- Винаги се надявам и това е мое желание, но аз за себе си съм реалист. Преди това не играех много. Сега направих един мач, надявам се да продължавам по този начин. За мен е чест и гордост да бъда повикан в националния отбор. Надявам се това да се случи и ще дам всичко от себе си“, завърши Шопов за евентуална повиквателна в националния отбор.

ВЛАДИМИР ИВАНОВ