0

Н ападателят на ЦСКА Дюкенс Назон е под пара. Той е основното оръжие на "червените" пред вратата на съперника. В понеделник е мачът на истината в България.

"Армейците" са лидери в класирането и влизат като фаворит в дербито с Левски според букмейкърите. В същото време обаче ЦСКА е в ужасна серия във Вечното дерби. Отборът не е вкарал в четири поредни сблъсъка със "сините", а това е изравнено върхово постижение в историята на мача за тях. "Червените" са били два пъти в подобна ситуация. Веднъж през сезон 1949-1950 и втори път - през 2006-2007. Евентуално пето поредно нула отпред ще постави рекорд за историята на ЦСКА, пише днес вестник "Мач Телеграф"

Сега всички погледи са вперени в Дюкенс Назон, а на "Армията" вярват, че той ще спре черната серия. До момента хаитянинът е играл само в едно дерби със "сините" - загубата с 0:2 за първенство през есента. Той не беше титуляр в мача, а се появи на терена в 77-ата мин. на срещата, когато резултатът беше 0:0. Назон не се запомни с нищо в този мач, а само минута след влизането му - Левски вкара за 1:0, а в 81-вата мин. "сините" отбелязаха отново за крайното 2:0.

Така появявайки се в игра на Дюкенс предизвика обратен ефект от желания. Саша Илич го пусна в игра, за да вкара, а отбелязаха в мрежата на "червените".

От тогава до сега нещата са се променили коренно. В първото дерби за сезона тогавашният Назон все още беше много далеч от настоящия. Дори не малко фенове на ЦСКА вече го брояха за трансферен провал, защото хаитянинът имаше само 1 гол в Първа лига, а бяха минали цели 10 кръга. Попадението му пък беше във вратата на Берое при победата с 5:1. С други думи - не особено ценен гол. 

Към днешна дата обаче Дюкенс е основна фигура в ЦСКА и няма да е пресилено, ако кажем, че играта на отбора се гради именно около него, а той се отплаща със силна игра и майсторски голове. В тази връзка е по-вероятно Назон да прекрати серията или пък някой друг в червена да го направи с негова помощ.

Иначе рекордът по поредни дербита без гол се държи от Левски - 5 мача, а тази серия беше част и от онази с поредните победи за ЦСКА - 6 за първенство.

Автор: ХРИСТО ГЕОРГИЕВ

Вижте сериите на ЦСКА от поредни мачове без вкаран гол срещу Левски в днешния брой на вестник "Мач Телеграф"