0

 

Левски приключва с шампионатните мачове за годината утре с тежко гостуване в Разград. Не само конкретният съперник е труден, а и като цяло финалните двубой на „сините“ за годината са такива и често не завършват добре за тях. Ако се фокусираме само върху най-новата история на клуба – тази през 21-и век, ще видим точно това. Първото нещо, което прави впечатление, е, че цели 6 години изминаха, откакто датира последната победа на Левски за първенство в заключителния мач преди зимната пауза. Това стана през 2016 година. Тогава „сините“ пак се измъчиха много – срещу Нефтохимик, който изпадна в края на същия сезон, но все пак изтръгнаха успеха с 1:0 с гол на нигериеца Бабатунде Адениджи и асистенция на перуанеца Хеан Деса.

В следващите 5 години, „сините“ финишираха с три равенства и две загуби. През миналата година, макар и Станимир Стоилов вече да се бе завърнал и да бе подобрил значително играта на отбора, „сините“ - пак не успя да спечели. Тогава в Стара Загора, Левски направи 1:1 срещу Берое, като домакините изравниха няколко минути преди края. Като цяло в последните 10 сезона, „сините“ са победили само Нефтохимик в последния мач от есенния дял на сезона. Освен през споменатата вече 2016-а, те победиха „шейховете“ и през 2013-а с разгромното 6:1 като гост, а мачът не се игра в Бургас, а в Сливен.

Друга неприятна за Левски тенденция е, че никога, когато Станимир Стоилов е бил треньор, отборът не е печелил последния си шампионатен мач за календарната година. В първия си период на „Герена“ между 2004-а и 2008-а, той приключваше на три пъти с равенства и веднъж със загуба, като в нито една от тези срещи Левски не вкара гол. Поражението бе от Литекс в Севлиево с 0:1 през 2005-а. А през 2004-а, 2006-а и 2007-а се стигна до нулеви равенства съответно при гостувания на Черно море, Литекс и Славия. Шансът тази лоша традиция да свърши точно срещу Лудогорец в Разград не изглежда голям. Но пък по-важният мач срещу „орлите“ се очертава този за Купата, който е три дни по-късно.

Още разработки четете на страниците на "Мач Телеграф"