0

Г еорги Дерменджиев вече не е треньор на Лудогорец. Той бе уволнен само няколко часа след тежкото поражение с 2:7 от Карабах след продължения и отпадането от ШЛ.

На неговото място е назначен, поне временно, Захари Сираков. води дублиращия тим, който е лидер във Втора лига след силното начало на сезона.

Любопитно е, че Сираков няма опит в Първа лига. Той започва треньорската си кариера в школата на Левски, къдетое начело на отбора до 17 г. През 2020 г. преминава в Лудогорец. Първо е наставник на тима до 19 години, а после – на третия тим. Води Лудогорец II от 2024 г., когато Тодор Живондов преминава в щаба на Георги Дерменджиев.

Така роденият в Смолян 46-годишен специалист ще дебютира в мъжкия футбол начело на Лудогорец срещу управлявания от легендарния му адаш Наско Сираков Левски. Захари прекара 4 години на „Герена“ от 1997 до 2001 г., а после направи кариера Амкар Перм, където дори кръстиха трибуна на неговото име.

Иначе ръководството на Лудогорец търси и постоянен треньор. Той трябва да бъде назначен до домакинството на молдовския Петрокуб от плейофа на Лига Европа, което е другия четвъртък. Шансът това да бъде чужденец е 90%. Разбира се, не е изключено начело на „орлите“ и за плейофа от Лига Европа да продължи да бъде Захари Сираков.

Георги Дерменджиев се върна по спешност в края на октомври 2023 г., наследявайки на поста Ивайло Петев. Опитният специалист постигна добри резултати, като  победите над Фенербахче, Спартак Търнава и Нордселанд остават в историята. Те позволиха на „орлите“ да играят европейски футбол и през пролетта, когато отпаднаха от Сервет. Дерменджиев изведе Лудогорец до 13-ата поредна титла, но в края на пролетта отборът тръгна надолу – загуби финала за Купата на България от Ботев Пд, а след това допусна най-тежката си загуба в елита – 0:4 от Черно море.

Този сезон започна доста трудно за Лудогорец. Факт е, че „орлите“ елиминираха Динамо Батуми и Динамо Минск, с което си гарантираха участие минимум в групите на Лигата на конференциите, но реваншите и с двата съперника бяха много слаби и при липса на късмет разградчани вече можеше да са отпаднали от Шампионската лига. Успехът с 2:1 в Баку срещу Карабах върна усмивките в Лудогорец, но последвалото 2:7 в реванша и отпадането от Шампионската лига промени всичко.

Още новини и четива – в днешния брой на „Мач Телеграф”