0

Е дно момче прави голямо впечатление в тима на Славия от края на миналия сезон, а през това лято буквално избухна, вкарвайки 4 попадения и превръщайки се в голмайстор на „белите“. Става дума за 17-годишния Роберто Райчев, който порази вратите на Монтана, два пъти на Септември Сф, както и на дубъла на ЦСКА 1948.
Въпросният Роберто носи ДНК-то на Славия във вените си, тъй като е син на дългогодишния футболист на „белите“ Илия Илиев, който бе голям любимец на феновете на най-стария столичен клуб. Школата на Славия винаги е раждала и ще ражда таланти. Само в последната година за националния отбор на България играха Филип Кръстев, Петко Христов, Андреа Христов, Светослав Вуцов, Янис Карабельов... С големи крачки към „А“ тима на България се е запътил и един от най-големите таланти не само в „Овча купел“, но и в родния футбол като цяло – Роберто Райчев.

„Запалих се по футбола покрай баща ми. Ритахме на улицата. Футболът ми е в кръвта“, признава самият играч на Славия. Макар и на крехка футболна възраст той вече е играл на европейско, като дори бе голмайстор на отбора по време на квалификациите. Става дума за Евро 2022 до 17 г., където обаче нашите губят от връстниците си от Нидерландия и Франция и в крайна сметка отпадат в груповата фаза. Но в този турнир и участие е успех.

Роберто Райчев може да играе на всички позиции в атака. Впечатлява с това, че е добър и с двата крака, а макар и да е 175 сантиметра, е силен и с глава. Дебютът в елита записа при загубата с 1:2 от Лудогорец в Разград, а първият му гол е срещу Локо Сф в последния кръг на миналия сезон, като бележи с левия крак.  „Влязох за 10 минути и записах дебют срещу Лудогорец. За съжаление не успяхме да победим и загубихме. Те не са кой знае какво. Добър отбор са, но ние не им се оставихме, имахме шансове. Първият ми гол беше срещу Локомотив Сф в последния кръг. Влязох като резерва и вкарах за 2:0. Не се чувствам звезда, не се вдигам. С течение на времето ще видим“, добавя той.

В момента младият Роберто има честта да бъде трениран от истинска легенда, каквато несъмнено е Хосе Мари Бакеро. „Работата с него е супер. Чувствам се добре при него, дава ми шанс. Играя централен нападател, мога и по дясното крило, и по лявото“, разкрива той. Но постоянният му треньор и критик е именно неговият баща Илия.  „Той ме насочи към Славия. Разкри ми, че там дават шанс на младите, което е наистина така. Постоянно ме критикува. Каквото и да направя, той винаги е недоволен. Иска повече и повече от мен. Винаги изисква максимума. Това ме мотивира повече. Семейството ми е моята мотивация. Имам по-голяма сестра. Баща ми не пропуска мой мач“, добавя още Роберто.

Треньорите, които са му помогнали най-много в развитието, са Кристиян Чолаков, Иван Иванов и Светослав Колев, както и Ангел Станков. Още на 17 години Роберто Райчев, който има над 100 гола във всички възрасти от школата на Славия, става младежки национал на България. а, това е много добре. „На 17 г. съм и съм най-малкия в младежкия ни национален отбор до 21 г. Чувството е страхотно. Опитвам се да се доказвам и да помагам на отбора“, разкрива талантът. 
Съвсем логично интересът към Роберто Райчев е голям, но той отказва всички оферти от други български тимове, за да бъде верен на родния си тим. „Имал съм предложения от ЦСКА, Левски и Лудогорец и от други отбори. Все още нямам договор със Славия, като стана на 18 г. очаквам първия професионален договор. Обещавам на феновете на Славия да ги радвам, да ги правя щастливи“, разкрива Роберто.

Подобно на неговия баща той е голям фен на Реал Мадрид и мечтата му е един ден да заиграе именно на „Сантяго Бернабеу“. „Винаги съм искал да играя там. Като малък си мечтаех да бъда в Реал, и продължавам да мечтая за това. Гледах ги като идваха в България и играха с Лудогорец. Кристиано Роналдо и Неймар са ми идоли. Възхищавах се на Христо Стоичков, на Димитър Бербатов и на баща ми, най-вече“, добавя талантът на Славия.

Като всяко дете, защото реално Роберто е още такова, той мечтае за „Златната топка“, която до момента е печелена от само един-единствен българин – неповторимият Христо Стоичков. „Целта ми е да спечеля „Златната топка“, но има време за това. Сега искам Купата на България със Славия“.
БОГОМИЛ РУСЕВ

Защо е кръстен Роберто - вижте какво разкрива баща му в "Мач Телеграф"