0

Д о Михайлов - след толкова кръв, иди си!, призова във Фейсбук лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. 

„А тези, които разрешихте протест, след който София е в пламъци и водни оръдия, а граждани, фенове и полиция се бият - не ставате! Поемете отговорност!“, пише още Борисов. 

Позиция във Фейсбук за протеста изразиха и общинските съветници от ГЕРБ – СДС Георги Георгиев и Антон Хекимян. 

"София тази вечер е окървавена! Г-н кмете, не става с призиви, а с организация. Вашата липсва!", написа във Фейсбук общинският съветник от ГЕРБ-СДС Антон Хекимян. "Битите хора, ранените полицаи, запалените кофи за боклук и арестуваните – всичко това е ваша отговорност, г-н Терзиев", категоричен беше той и риторично попита къде е подготвеният екип на настоящия кмет на София, с който щеше да управлява от първия ден, каквито заявки даваше в предизборната кампания. Къде са хората около вас, които да предвидят ситуацията и да осигурят безопасността в града?, написа още Хекимян и попита, защо Столичната община и кметът са издали разрешително за протеста. 

Центърът на София е арена на битка с ранени хора, със запалени контейнери, изтръгнати парапети и хвърчащи бомбички, написа от своя страна бившият председател на СОС Георги Георгиев. 

Общо 19 са сигналите за пострадали на протеста пред Националния стадион преди мача България - Унгария, съобщиха от Центъра за спешна медицинска помощ в София. Поне петима полицаи са сред ранените при сблъсъците, уточниха от МВР, пострадали са и футболни фенове. Полицията издирва виновните за опорочаване на протеста, като част от провокаторите са задържани, пострадали са и футболни фенове.

Изключително разочарование е, че протестираме по такъв начин и си рушим града, заяви пред журналисти кметът на София Васил Терзиев, който провери на място какви са щетите от протеста.