0

С ледващият сезон 2022/2023 на българската футболна Първа лига ще стартира още в началото на месец юли – в уикенда на 8 - 11 юли, съобщи Gong.bg. Това ще скъси до 2-3 седмици лятната ваканция между двата сезона – сегашният сезон на първенството на Първа лига 2021/22 завършва на 21 май, 10 дни по-рано е финалът за Купата на България.

Необичайно късата лятна почивка е причинена от странното насрочване на световното в Катар – през ноември-декември тази година вместо през лятото. За сметка на това, обаче, зимната пауза ще трае над 3 месеца - сезонът е предвидено да се поднови през уикенда на 17/21 февруари 2023 година, което прави паузата в шампионата между 97 и 100 дни, което зависи от това в кой ден са играли тимовете между петък и понеделник.

Тези 3 месеца бездействие с празничния период около Коледа и Нова година, натоварен с тежки изпитания на трапезите на семейните събирания, ще изискват нечовешко въздържание пред изкушенията, и ще вкарат кантара в действие, за да не би да се наложи ударно сваляне на килограми в началото на подготовката.

Сезон 2022/23 в България ще започне с мача за Суперкупата, който е предвиден за 2 юли (събота). Общо 20 кръга от Първа лига ще се изиграят в календарната 2022 година, а последният ще е в уикенда на 11-13 ноември.

БФС вече е изготвил предварителния календар за следващия сезон, който официално трябва да бъде приет на следващото заседание на Изпълкома. Той предвижда до Нова година да се изиграе само 1 кръг от Купата на България с професионалните отбори. Всички останали елиминационни срещи от осминафиналите до финала ще бъдат през 2023 година.

По график първенството трябва да завърши в уикенда между 2 и 5 юни 2023 година, а баражите за Европа и попълване на групата ще са на 8/11 юни.

Определена е и датата за финала на купата, който ще се проведе на 24 май. 1/2-финалите ще бъдат в един мач.