0

С обственикът на Царско село Стойне Манолов обяви пред официалния сайт на отбора, че клубът престава да съществува след изпадането във Втора лига. По думите му през следващия сезон клубът няма да участва в професионалния футбол, който обхваща Първа и Втора лига.

– Г-н Манолов, след три години в елита Царско село изпадна във Втора лига, какво ще е бъдещето на клуба?

Стойне Манолов: Да, Царско село направи три добри години в Първа лига. Дойде време обаче да кажем, че клубът престава да съществува и няма да участва в професионалния футбол следващия сезон. Обявяваме го сега, за да дадем възможност на БФС да попълни групата както намери за добре.

– Защо се стигна до това решение?

Стойне Манолов: Инвестицията на пари в българският футбол е най-лесния начин да ги загубиш. Няма почва да развитие. Хабят се нерви и средства. Все пак трябва да признаем, че имахме достатъчно добри моменти в елита, а и преди това, когато бяхме част от Втора лига.

Искам да благодаря на всички футболисти, треньори и служители на Царско село, които през този период бяха част от клуба и отбора и даваха всичко от себе си на терена и извън него.

Специални благодарности на треньорите Никола Спасов, който за съжаление вече не е сред нас, Любослав Пенев, Тони Здравков и Стефано Макопи.

Открихме няколко много добри играчи, които минаха през Царско село и продължиха развитието си на по-високо ниво. Показахме, че може да се опълчваме на грандовете. Имахме успешни мачове с всички отбори от елита, дори и с най-силните. Ясно е, че футболът не е само пари, а и емоция. Опитахме всичко, за да оцелеем в последните няколко месеца, но за съжаление не се получи.

– Какво спечелихте и какво загубихте в този проект?

Стойне Манолов: Вече отговорих по-горе, че в нашия футбол се губят пари и средства. Да, печелят се хубави емоции, но понякога това не е достатъчно.

През годините инвестирах изключително и само лични средства. Наложи се за купя земя, да направя стадион, осветление и всичко необходимо, за да играем професионален футбол. Правех го от любов към футбола, защото той е огромна част от моя живот. До мен бяха много приятели, които ме подкрепяха. Трябва да благодаря и на основния ни спонсор WINBET, с който направихме едно добро партньорство. Ние външна помощ не сме получили.

Какво още загубих ли? Загуби моето семейство, защото то бе най-ощетено от това, че отделям толкова време, нерви и средства за футбола. В името на футбола съм го лишавал от много неща, за което съжалявам.

- Няма как да не ви върна на последния мач и случката в края, когато влязохте на терена и не позволихте на Юсуфа Яфа да бие дузпата. Защо се стигна до там?

Стойне Манолов: Първо искам да кажа, че съжалявам за това, което се случи. Не трябваше да се стига дотук, но вижте, когато един футболист не се съобразява с треньора, останалите си съотборници и с абсолютно никой аз не мога да го търпя.

Получи се спор на терена между играчите, треньорите също казаха кой е определен да изпълни дузпата, но той не взе под внимание думата на треньора и своите колеги на терена. Не се съобрази с никого. Аз бях наясно, че това е последната дузпа, която ще имаме възможност да изпълним като професионален клуб, но не от човек, който показва, че не уважава никого.

Исках да завършим това приключение с победа, а Мартин Кавдански е дал много на нашия отбор и той заслужаваше да изпълни тази дузпа. Както видяхте, независимо от резултата в Благоевград, на терена футболистите играха до последната минута и искаха да спечелят мача, независимо, че реално всичко бе ясно в другата среща (прекият съперник в борбата за оцеляване Ботев Враца победи като гост с 5:3 Пирин в Благоевград).