0

С обственикът на ЦСКА-София Гриша Ганчев атакува остро треньорите на "червените" през последните пет години, с изключение на Стамен Белчев и Нестор “Ел Маестро”. Бизнесменът обвини и „професионални лъжци“ сред ръководните фактори в държавата за състоянието на отбора в отговор на въпроси на фенове на „червените“.Но особено остра бе реакцията му на въпроса дали е продал на Левски финала за Купата на България, спечелен с 1:0 от "сините". 

 “Знам ги двете лица, които пуснаха опорката, че сме дали мача на Левски, но явно са се объркали, че и аз съм като тях - мога да се продавам денонощно. С какво да ме купи Наско Сираков? С голия си задник? С кое да ме купи? И колко пари той трябва да ми даде, че да му продам мача аз на него? Свързвало ме 30-годишно приятелство... Аз приятели нямам, имам добри познати. Най-добрият ми приятел е моето куче Пухчо. Ще преживеем и тая опорка”, отсече бившият борец за отношенията му със сина на борческата легенда Петко Сираков. 

Видеото с времетраене около 41 минути вижте най-долу.

"Как да отговоря на това с треньорите. Съжалявам за смените на Стамен Белчев и на Нестор Ел Маестро. Направихме го, за да угодим на някой. Мисля, че повече няма да се случват тези работи. 

Когато си треньор на ЦСКА, работата ти е на терена с играчите и с твоя екип. Не разговори по телефона, срещи с привърженици и журналисти. Излиза, че проблемът винаги е в тези, които дават парите. Все ние сме боклуци. Дайте да видим тези треньори, които преминаха през ЦСКА къде са.

Животът е пред нас, аз си мисля, че ще уцеля с треньора. Съвременният треньор е преди всичко психолог. После трябва със знанията, които има, да спечели играчите. 

Много ме дразнят някои треньори, защото сядаме, говорим, минават 1-2 месеца, бият няколко мача и приказките са забравени. И той си знае еди-кво си, що си. На някой са му дали кураж. Той обаче е служител, обяснена му е политиката.

Кой треньор след Стамен и Нестор произведе играч? Ние не сме Реал Мадрид и при нас обстановката е друга. Затова им се дават такива големи пари на треньорите – да произвеждат играчите.

Изредихме всички големи табели (имена – бел. Ред.) на ЦСКА, оттук-нататък не сме взели решение какво ще правим, но който и да е следващият треньор трябва да знае, че трябва да произвежда играчи.

Не можем да взимам играчи от Примера дивисион, Висшата лига, Лига 1 и Бундеслигата. А и в тази джунгла...кой иска да дойде? 

Видял съм много. Проблемът е, че не влизам в комбинации, но аз съм свикнал да ме бият цял живот, ще изнеса и това на гърба си, но няма как един треньор да ти казва: „Ти ми дай парите, аз ще се оправя“.

Аз и моят съдружник Инджов сме имали акъл да ги изкараме и да ги вложим в клуба, а някой, който е учил само събиране в училище...няма как да стане, поне докато аз съм в клуба. 

Кой от предните треньори може да каже, че не е съгласувано нищо с него, му предайте много поздрави от мен. Всеки бивш треньор е бил наясно с опциите. Отделен въпрос е, че не даваме на никой „да си натопи човката“, заяви Ганчев.

Той се оправда и с политици в държавата за състоянието на ЦСКА-София. 

"Много грешки направих - и аз, и мои хора, и т.н. Но мисля, че е поправимо. Една от грешките ми, най-важната според мен, е, че се доверих изцяло на ръководни фактори в държавата заради стадиона. Като имам предвид, че те са професионални лъжци и нормално, останах с пръст в устата. Но има хоризонт някакъв сега и мисля, че ще бъде поправено това нещо", заяви Гриша Ганчев. 

Ето какво каза още той в рубриката Q&A на клубния сайт на въпросите на привържениците..

За стадиона:

Много грешки направихме, но мисля, че е поправимо. Най-важната грешка е, че се доверих на ръководни фактори в държавата заради стадиона. Те са професионални лъжци и останах с пръст в устата. Но сега има хоризонт. Имаше разменна монета при предишните управляващи. Сега мисля, че това правителство е окей. При предишните трябваше да свърша мои лични неща по техни политики за стадиона.

Свърших ги, но ми намазаха ските. Сега се вижда светлина в тунела, до дни ще се подпишат договорите. Това е моята последна мечта. Защото сега стадионът е гробница. Искам да имаме модерен европейски стадион. Тази година сме дали над 6 милиона лева, плащаме наем към държавата за това чудо. На Панчарево трябва да се направи общежитието, да качим там юношите, там да се хранят, да почиват и да търсим по-високо професионално развитие. Сега по цял ден има хора, които висят на кафето на Армията, идват родители, оплакват се, че има непристойно поведение към майки, към баби. Бях достатъчно толерантен, защото мислех, че е в името на клуба. Но ще вкараме ред, ще има пропусквателен режим.

Без новия стадион, без модерна база на Панчарево, този отбор е обречен. Час по-скоро това нещо трябва да се случи. 

Комуникация с феновете и маркетинг стратегията:

Не съм пи ар, но го отчитам като грешка. Ще се вземат мерки и в най-скоро време ще се види промяната. Клубът няма условия, за да има модерен фен магазин като в белите държави. Имахме проблем с доставките на артикулите от досегашния бранд. Отчитаме, че това перо беше занемарено, но в следващите няколко седмици ще се види коренно различно отношение.

За позицията на Стойчо Стоилов в клуба:

Стойчо Стоилов не работи в клуба от една година. Големият му проблем е, че е много честен човек, коректен и не влиза в комбинации. Можеше да се хване с разни псевдо агенти, но той не е корумпиран. Аз му имам доверие, защото има набито око и за 20 години ми го е доказал. Опорката, че Стойчо Стоилов се меси в работата на треньорите – извикайте ги публично да кажат на кой от тях се е месил в работата.

Стоилов докара играч като Юнус Санкаре, знайни и незнайни направиха всичко възможно да го изгонят, а той даваше класа на отбора.

Едно е ясно – кепенците са паднали. Отчитам грешките, че ние не работихме за хората, които истински обичат клуба, а не само за това, че трябва да се възползват от парите на клуба.

За Стойчо Младенов и неговите претенции за селекцията:

Стойчо Младенов е уникален треньор. Имахме договорка с него, когато мои много близки приятели настояха да го сложа за треньор на ЦСКА. Тогава той каза, че в състава има уникални играчи и ще надгради. Декември пред свидетели сме говорили, искаше да вземем едно крило, ние взехме две. Отделно септември поиска Мухар, Лам, Калоян Кръстев – и тримата бяха взети на секундата.

Март месец разбирам, че нямал широчина в състава. Но тогава беше затворил трансферният прозорец, а и вече бяхме изтървали коня в реката. Отчитам, че януари е бил болен от КОВИД, беше в болница в Турция. Такива мудни и тромави хора не разбирам.

Не ми пречи треньор, който побеждава. Много мразя да падам на футбол, дори на сантасе. Имаше коренна разлика след лагер в Банско есента. Започнаха да пукат тая топка от ритане. Контузия след контузия след зимната подготовка. И последното нещо – никой не е гонил Стойчо Младенов. След мача със Славия каза „тръгвам си“. На сила не може да го държим.

Той е легенда на ЦСКА, но когато дойдоха дербитата и си тръгна. Благодарим на Алън (Алън Пардю), че води отбора в тези мачове.

Клубът е над всичко – над Гриша Ганчев, над всички. Трябва да почитаме легендите, аз съм доказал, че го правя. И тези легенди са дали много, но и клубът им е дал.

Колко легенди има Байерн Мюнхен? Ако всички се наредят да дават акъл? Какво правим с този най-добре структуриран клуб?

На всички легенди с над 100 мача сме им дали безплатни ВИП карти.

Всички играчи са съгласувани с треньорите. Тази опорка не знам кой я пусна. Последните две години пандемия, не можеше да пратим скаути. Всичко е гледано по компютри, инстат и така са взимани. За новия сезон сме набелязани играчи, гледани са, дано да успеем да ги вземем.

Акрапович казал, че не би взел Варела, но нали той го одобри. Бисмарк стоя 20 дни на проби, одобри го. Показахме му Мено Кох, каза веднага да идва. Гроздето като е високо, е кисело. 

За слабия финал на ЦСКА за Купата и съмненията за симулативна игра:

Знам двете лица, които пуснаха опорката, че сме продали мача на Левски. С какво да ме купи Наско Сираков? С голия си задник? Колко пари да ми даде, че да ме купи. Свързвало ме 30-годишно приятелство - аз приятели нямам, имам добри познати. Най-добрият ми приятел е моето куче Пухчо. Карти да играем с Наско Сираков... Отборът ни е в насипно състояние. През пролетта няма по-слаб отбор от нашия в цялата измислена първа лига. Страшната селекция на Локо София ни изтърва на „Васил Левски“. Царете събрани от кол и въже не можахме да бием.

Играят се нонстоп уредени мачове. В „А“ група настъпи такъв смях в последните кръгове. Разликата между мен и един друг бос във футбола е, че при мен не всичко е на всяка цена. Ако можем по спортен път, без да купуваме цели отбори, да спечелим. Ако не можем да спечелим – не можем. 

Мога да напазарувам, съдии, играчи, Футболен съюз, но няма как да се получи това. Каквото си заслужим на терена, това е. Ако има някой магьосник, нека да каже как да сме шампиони.

Другото нещо – всички казват дайте, дайте, дайте. А вие какво дадохте?

За трансферната политика на клуба това лято и целите на отбора през новия сезон:

От тази година започваме с българи, наши юноши от 17 до 20 години. Няма как да вземем българин от друг отбор, много комерсиално време стана, да нямаш доверие на никого.

През следващият сезон отборът ще се бори да побеждава във всеки един мач в България и Европа. Това е в гените на отбора. 

За инвестициите в клуба и шампионските амбиции:

С Инджов сме дали над 80 милиона общо за ЦСКА. Какво значи да станем шампиони на всяка цена? Да събера въоръжени бригади, да превзема Футболния съюз, да плащам на клубове да ни дават мачове. Преди мен много по-влиятелни личности се опитаха в ЦСКА. Да, и двамата успяха. Но по една или друга причина съм бил свидетел на събитията. Говоря за Илия Павлов, бог да го прости, за Васил Божков. По-любознателните могат да попитат за някои от титлите. Аз не искам по този начин. Искам да станем шампиони по нормалния начин. И съм сигурен, че ще станем. В спорта, когато се трудиш, няма как това да не се възнагради.

За победата на неговия тогава Литекс с 8:0 над ЦСКА:

Никога не съм правил лошо на ЦСКА, докато съм бил в Ловеч. При 8:0, на полувремето казах на играчите „спрете да вкарвате, щото ще стане голяма беля“. Но имаше хора, които искаха да вкарваме още. Тогава до 15-а минута ЦСКА имаха четири чисти ситуации, можеше да е 0:4. Чудя се на някои хора, които си режат вените. Светът не свършва с една загуба. Кой можеше да ми каже, че Барселона ще бъде унижен по този начин от Айнтрахт на „Камп Ноу“. Какво трябваше да направят в Барселона след този мач по логиката на някои наши привърженици? Трябваше да падне атомна бомба на „Камп Ноу“? Не са полезни крайните ексцесии. Ще тръгнем да правим селекция, идва нов сезон, как да обясним на новите играчи, че няма да ги бият със шишета по главите, да им викат маймуни? Играчите трябва да побеждават, за да си заработят парите. Трябва да са луди, за да симулират.

Искам да пожелая на феновете да подкрепят отбора, както са го правили винаги. Сигурен съм, че и на нашата улица ще изгрее слънце – рано или късно.

Любо с тежки думи към Стойчо