0

С партак Вн и Септември са сред най-силните отбори в историята, които изпадат от Първа лига. Това показва справка в статистиката за последните 30 години, откакто започнаха да се дават по 3 точки за победа. Тимовете, водени от Красимир Балъков и Димитър Димитров-Херо вече се простиха с елита, като в предпоследния си мач за сезона, който изиграха един срещу друг загубиха и математически шансове да оцелеят. Спартак спечели край морето с 1:0, а двата отбора събраха по 25 точки, но нямат шанс да стигнат до бараж. При тях единствената интрига остава да се види кой ще финишира последен и кой предпоследен.

За момента на дъното е Септември, като тези 25 точки, които има преди последния мач го правят третият най-силен отбор, който е завършвал на последно място. С повече са приключвали само Етър, който натрупа 28 през 2020/21 (цели 29,17%) и Царско село, който приключи с 26 преди година (27,08%). Третото място засега се поделя от Спартак и Септември, които все още имат шанс да увеличат своите 25 точки с още три. Така можем да обявим „болярите“ за най-силният тим, който е финиширал на последното място.

Извън настоящия и предишните два шампионата,  стана традиция в последните три десетилетия в доста от сезоните да има по един тотален аутсайдер. Не бяха и малко първенствата, в които последният приключваше с едноцифрено число точки. А имаше и случаи, като този с Черноморец Бс-Сф през 2007-а, в който поради наказание с отнемане на 3 точки приключи с отрицателен актив – минус две. Хубавото е, че през този, а и през предишните два сезона такъв брашнян чувал в елита, който всички да отупват, няма.

Цялата разработка четете в днешния брой на Мач Телеграф