0

С тамен Белчев за трети път в своята треньорска кариера влиза в ролята на пожарникар в ЦСКА. Този път той подписа до края на сезона, като става заместник на много дълго изтърпения Нестор Ел Маестро. Този път обаче в договора на 54-годишния специалист има клауза, според която той ще стане постоянен треньор. За целта „червените“ трябва да вземат Купата на България, пише днес в. „Мач Телеграф“.

Случи ли се това, Стамен Белчев и неговият асистент Анатоли Нанков, ще водят ЦСКА и през следващия сезон, тъй като контрактът им се увеличава автоматично за една година. При неуспех на 15 май, когато е финалът за Купата на България, Стамен ще се върне в дублиращия тим.

Първият тест на Белчев ще бъде именно за Купата на България. В сряда ЦСКА приема от 19 часа на стадион „Васил Левски“ Ботев Пловдив в първи полуфинал за Купата на България. Реваншът е на 1 май. В другия полуфинал един срещу излизат Лудогорец и Хебър на Любо Пенев. Първата среща е в Разград на 24 април, а реваншът е в Пазарджик.

Любопитно е, че помощникът на Стамен Белчев – Анатоли Нанков, е трябвало днес да подпише с Беласица и занапред да води „комитите“ в битката за оставане във Втора лига. Той обаче е получил предложението от ЦСКА и без замисляне е предпочел да започне работа в любимия си отбор. Той има точно 200 мача с червения екип. През януари 2007 г. става помощник на Пламен Марков, а след това остава и в този на Стойчо Младенов, с който печели шампионската титла на България през 2007/08. Работи с Екзекутора на Ливърпул в Саудитска Арабия и Египет, след което се завръща на „Армията“ на 5 март 2012 г., когато отново е асистент на Стойчо.

На 4 януари 2013 г. напускат ЦСКА, за да се завърнат отново на 11 юли 2013 г.. На 20 март 2015 е назначен за временен старши треньор след напускането на Младенов и води ЦСКА в един мач, след което и той подава оставка на 23 март 2015. Следват нови престои в чужбина – в Египет и Казахстан, преди на 26 юли 2021 г. Нанков отново да бъде назначен за помощник-треньор на ЦСКА в екипа на Стойчо Младенов. Заедно с него напуска на 13 април 2022. За последно води втородивизионния Струмска слава. Стамен Белчев ще бъде третият треньор, на който Анатоли Нанков ще бъде асистент в ЦСКА след Пламен Марков и Стойчо Младенов.

Само Симолията има трофей в третия си период

Стамен Белчев започва своя трети период начело на ЦСКА. Той е седмият треньор в историята на клуба, който е поне трикратно назначаван на поста. Преди него толкова или повече шансове са получавали Манол Манолов-Симолията, Аспарух Никодимов, Димитър Пенев, Стойчо Младенов, Любослав Пенев и Александър Станков. Справка в статистиката показва, че третият опит на всеки от тях като цяло е неуспешен. А при някои от споменатите специалисти – най-неуспешният в клуба.

Единственият треньор на ЦСКА, който има трофей е Манол Манолов. Симолията е назначен най-напред в един от мрачните периоди в историята на клуба – 1964-а година. Тогава отборът е закъсал и финишира 11-и, а Симолията не успява веднага да вдигне тима, като остава до есента на същата година. Вторият му период – между 1969-а и 1973-а е най-успешният с 3 титли, 2 национални купи и елиминиране на Аякс в Европа. През септември 1974-а започва третия му период, в който отново става шампион. В четвъртия единственият трофей му е Купата на България през 1985-а, а след скандалния финал с Левски правата му са спрени.

От имащите три мандата в ЦСКА – Стойчо Младенов, Димитър Пенев и Паро Никодимов имат трофеи в първите си 2 периода в клуба, Любо Пенев – само в четвъртия, а Сашо Станков в нито един от трите.