0

Ф утболът често ни предлага страхотни превратности. Като например да бъдеш съотборник с даден футболист, а след няколко години той да стане твой треньор. Това ще се случи на Янис Карабельов, който е първият привлечен български футболист от Станислав Генчев.

Двамата са съотборници в Славия през сезон 2014/15, като тогава Янис е прохождащ във футбола младок, докато Генчев вече върви към края на своята кариера. Но явно още в онзи период настоящият наставник на Ботев е видял безспорните качества на младия Карабельов и ето, че днес те отново да заедно, но с различни роли.

В интерес на истината Карабельов е един от най-големите таланти, излезли от школата на Славия, наред с Филип Кръстев и Петко Христов. До момента той прави добра кариера, като бе твърд титуляр в един от солидните отбори в Унгария – Кишварда. С този тим стана вицешампион през сезон 2021/22, оставяйки на 12 точки от доминанта в страната Ференцварош. За 2,5 години Карабельов записа 74 мача само в първенството, 6 за Купата, както и 4 в Европа. В тях той отбеляза общо 4 гола.

Янис е халф, от когото Ботев има нужда. 27-годишният футболист покрива голям периметър и често е играчът с най-сериозен километраж на терена. Освен черната работа, Карабельов има своите плюсове и в офанзивен план. А това го прави много ценен. Не случайно до момента има 12 мача за националния отбор, след дебюта, който направи през 2020 г.