0

Л евски победи Септември Сф с убедителното 5:0 във втората контрола по време на лятната си подготовка. Това веднага даде повод за оптимизъм сред част от привържениците на тима. Наистина, има логика за такова надигане – все пак победа с 5:0 над тим от елита, пък бил той и новак, е добра индикация. Още повече, че справка в статистиката от 15-те години, които изминаха от спечелването на последната титла през 2009-а, показва че „сините“ никога не са печелили толкова убедително лятна контрола със съперник, който е актуален участник в Първа лига.

От друга страна обаче има и неприятна тенденция. Тя гласи, че Левски традиционно губи точки от отборите, които е срещнал в летните контроли. За разглеждания период от 15 години, „сините“ изиграха 21 летни проверки срещу такива съперници. Само в 5 от последвалите първенства Левски обаче взе 100% от възможните точки. А едва три пък бяха случаите, в които съперникът бе победен и в контролата, и в официалните мачове.

Хубавото е, че три от петте примера, в които бяха постигнати шампионатните победи, са от последните три години. През лятото на 2021-а Левски победи Локо Сф в контрола с 4:0, а в първенството спечели с 2:1 на „Васил Левски“ и 1:0 на „Герена“. През миналото лято „сините“ удариха Пирин и Етър по време на подготовката с един и същ резултат – 2:1. След това в шампионата се стигна до успехи над „орлетата“ с 2:0 у дома и 2:1 като гост и над „болярите“ с 1:0 у дома и 3:0 на „Ивайло“.

Пълната статистика търсете в днешния брой на в. "Мач Телеграф"