0

Л егендата на българския футбол Христо Стоичков и други големи наши спортисти посетиха сградата на Европарламента в Брюксел.

Камата се видя с родни евродепутати и говори на конференция за спорта в ЕП, след което обърна внимание и на медиите. Заедно със Стоичков в бяха най-успялата ни спортистка за всички времена Мария Гроздева (спортна стрелба), единствената ни олимпийска шампионка в плуването Таня Богомилова-Дангалакова, легендата в спортната гимнастика Йордан Йовчев, бившата световна шампионка по шах Антоанета Стефанова, президентът на федерацията по волейбол Любо Ганев и олимпийската медалистка в баскетбола Гиргина Скерлатова.

"Посетих Европейската комисия заедно с моя голям приятел Любо Ганев! Видяхме се с българския еврокомисар Илиана Иванова, бившия председател на Комисията Жан-Клод Юнкер и комисаря по бюджета Йоханес Хан", написа Камата в социалните мрежи. Иначе той държа доста емоционална реч, в която призова България да бъде пусната в Шенген и по суша. 

„Не знам кои са хората, които не ни искат. Знам, че когато се каже името Трифон Иванов, всички в Австрия знаят кой е. Водил съм много войни, със съдии, политици.  Аз винаги ще си защитавам държавата. Не сме втора или трета ръка! Да се научи Немахар къде е България и какво е дала на света. Историята ни, която е по-голяма от тази на Австрия. Австрия къде е? След Унгария горе в планините. Искаме да се чувстваме равнопоставени в голямото европейско семейство“, заяви Стоичков.

"Винаги сме били там, където искали от нас. Говорят за голямото семейство, но за тях, не за нас. Знам Ханзи Кранкъл, Тони Полстер.  Той не ги е чувал тия футболисти. Явно трябва да му се припомни, че Ханзи Кранкъл бе дошъл с кола в Испания, за да стане играч на Баселона. Политиците си тръгват, а народът остава в  трудното, няма да допусна да ме делят.  По Дунав вода няма, как да стигна Австрия? Футбол го играем на суша, а в Австрия, ако го карат по вода.. Да ми дадат и на мен право, на Любо Ганев също, когато дойдат да искат санкции - ние няма да подпишем. Искате данъци, ето. Искате лопата – ето, искате спорт. Бъдете сурови с такива хора. Неговата история ще я изтрият след 4 години, а не моята", продължи Камата.

Той говори и за ремонта на стадион "Българска армия", след като стъпи на съоръжението и видя как тече неговото събаряне. "Започна се, някои ще имаме козирка, някои няма да имат. Всичко върви по план, радвам се, че хората си вършат работата, уникално момчета, уникална група. Казаха, че тук до месец - месец и нещо всичко ще е разчистено и ще се прави това, което е по план. Има много неща, които трябва да се довършат. Тръгнали са, почти целия стадион вече няма бетон, остана само централната трибуна, но е добре", разкри той.

"Носталгия голяма. Чимът отива в Залата на славата, естествено. Знам първия ден, когато съм влязъл в съблекалнята, първите ми стъпки през тунела, там, където съм стоял толкова много години и мачове. Носталгията е голяма, но тя отмина. Последният мач, когато играхме, тогава може би беше за последно. Дано оттук нататък всичко е по план. До месец и нещо казаха, че всичко ще е разчистено и оттам нататък може би след година и половина ще имаме едно съоръжение, на което ще се радват хиляди хора”, заяви Стоичков.

Пиетро Фреки, европейски консерватор и реформист, похвали специално Любомир Ганев. Легендата и президент на волейболната федерация направи най-дългата реч в Европарламента. Фреки поздрави Ганев за проекта „С волейбол на училище“, който се разраства с всеки месец. Най-успешният ни колективен спорт има най-големи постижения и в последните години особено при подрастващите.
Камата представи и книгата си „Историята“ в Европарламента.

*БРЮКСЕЛ, от пратеника на „Телеграф“ ЛЮДМИЛ ХРИСТОВ