0

"Има подадено заявление за протест на улица "Гурко". Р между ул. Любен Каравелов“ и бул. „Васил Левски“. Организатор е представител на столичен клуб с голяма аудитория. Познато лице е, но не мога да коментирам името му. Днес в 16:30 часа ще имаме среща с него, за да съгласуваме провеждането на събитието съгласно изискванията“, обяви главният инспектор на СДВР Иван Георгиев, който говори за плана за охрана на двубоя с Унгария. 

„Цялата организация за протестите се прави чрез социалните мрежи. Доколко е достоверно това като информация, не може да знаем. Не може да се прецени каква ще е посещаемостта. За момента няма разрешение за провеждане на протест. Това обаче може да стане във всеки един момент от Столична община. Знаем, че има организация на фенове за протести пред Сектор А на стадион „Васил Левски“ и пред сградата на футболната централа на ул. „Витошко лале“. Разбирам, че се чака и нещо на „Орлов мост“. Заявление за тези събития не са подавани за момента“, продължи той.

„Първоначално протестът беше заявен да се проведе по време на футболния мач, когато бе с начален час 21,45 и във вътрешността на стадиона. Представете си как би изглеждало спортното съоръжение с наредени полицаи по пистата, пътеходите и разположени в буферните сектори", коментира Георгиев.

„Ние нямаме пряк ангажимент за охрана на мача. Сигурността във вътрешността на спортното съоръжение е поета от частни охранителни фирми. Около 1600 полицейски служители са ангажирани с опазването на реда. Ако се наложи, ще осигурим съдействие. Ще има санитарна зона пред стадиона, която ще бъде отделена с полицейска лента и огради, като там ще има наредени полицейски служители. Може да се наложи реорганизация на пътното движение по улиците и булевардите пред стадиона. Участниците в протеста ще бъдат допуснати само до мястото, което са заявили“, каза още Иван Георгиев.