0

Н ай-обширната тема в новия брой на „Мач Телеграф” е голямата новина в родния футбол. Навръх 30-годишнината от звездното американско лято Христо Стоичков и Боби Михаѝлов си подадоха ръка, забравяйки войната помежду си, и с останалите от четвъртите в света създадоха фондация „Национал 94“.

Председател на организацията е легендарният вратар. Негови заместници са Ицо и Красимир Балъков. Само с подписите на тримата от фондацията ще могат да излизат пари.
Напрежението между Ицо и Боби се породи през април 2008-а. Тогава Камата напусна поста селекционер на националния отбор, за да поеме испанския Селта. Впоследствие Михаѝлов разкри, че Стоичков изобщо не го е известил за намеренията. 4 години по-късно конфликтът стана явен. Тогава носителят на „Златната топка” в ролята си на треньор на Литекс нападна шефа на футбола, смятайки, че е редовно ощетяван от съдиите.

Учредяването на фондацията стана в хотел „Маринела”, а за привилегията да вечерят с героите от САЩ’94 гостите трябваше да плащат 1000 лева за индивидуален билет и 1500 лева за семеен. Сред присъстващите бяха бившият собственик на Левски Тодор Батков, някогашният шеф на футбола и ПФЛ Валентин Михов, константният във всяка власт Михаил Касабов, както и Веселин Балевски, Георги Илиев-Майкъла и др. Кметът на София Васил Терзиев също уважи събитието, на което бяха и естрадните евъргрийни братя Аргирови.
От четвъртите в света отсъстваха Емил Кременлиев и Илиан Киряков, както и лекуващият се от рак Петър Хубчев, за когото ще бъде първата подкрепа от фондацията. Специално почетен бе покойният Трифон Иванов.

Някой да се беше сетил да покани Любослав Пенев, който не отиде на онова световно, защото се лекуваше от рак, но ако не беше неговият гениален пас към Емил Костадинов в последните секунди на мача с Франция на „Парк де Пренс”, никога нямаше да помиришем Америка.

Иначе, героите от САЩ изглеждаха в чудесна форма, а, разбира се, шампион с неописуемия си аутфит бе Йордан Лечков.

Ицо и Боби бяха рамо до рамо преди началото на церемонията. Стоичков заяви, че всички в отбора винаги са слушали капитана Михайлов, след което добави, че не е трудно да подадеш ръка и да кажеш "извинявай".

„30 години минаха много бързо, но спомените остават. Радостен съм, че играх с такива великолепни момчета. Неслучайно на това световно първенство попаднахме двама в най-добрата единайсеторка заедно с Краси. Това, което постигнахме, като отбор - резултатите са най-малкото. Успяхме да покажем, че притежаваме характер, хъс и уважение - в най-трудните моменти сме били заедно. Думата "аз" не я използвам никога. За мен Боби винаги е бил капитанът на този отбор. Не съм забравил първите ми стъпки в националния отбор. Винаги сме го слушали като капитан. Човекът, който трябваше да поведе отбора, е той. Никога не сме имали разминавания в тези отношения. Никой на никого не прави жест. Това е уважение. Това, че сме имали разминавания във времето - времето лекува. Не е трудно да стиснеш ръка и да кажеш "извинявай". Това е нашият път. Както сме били противници, така сме били и съотборници", каза Стоичков.

Свеж и усмихнат и украсен от ослепителната си съпруга в цесекарски тоалет Мария Петров и шармантната им дъщеря Елинор, която бе избрала класическо бяло, Боби нямаше помен от онзи човек, който сдаде управлението във футбола преди 4 месеца.

"Ние винаги сме били заедно и ще продължим да бъдем заедно. Когато сме заедно, винаги сме били силни! Надявам се в тази благотворителна инициатива да успеем да съберем нужните средства, за да можем да помагаме на хората", каза той.

Със силни думи въздейства на присъстващите и Краси Балъков: "Искам да кажа на всички, че най-щастливият момент след световното, е днешният, тъй като отново сме всички заедно. Това е пример за нашите политици. Нека да погледнат. Фондацията сме я изградили, след като няколко от футболистите се разболяха от коварна болест. Това е благотворителна цел, като искаме да съберем средства не само за националите, а и за млади и талантливи футболист. Надявам се да бъдем подкрепени. Няма да спрем дотук. Най-важното обаче е да имаме подкрепа от хората. Искаме фондацията да остане след нас".

„Смятам, че след тези успехи, които сме постигнали преди 30 години, уважението винаги го е имало. Тези хора са защитавали България. Всеки един от тях е усмихнат, поздравяват се с всички и това е едно голямо уважение за българския спорт, не само за футбола. Не може да не се сещат за нас, че ние сме били една бригада заедно. Ние имахме правата да бъдем техни треньори и допринесохме за българския футбол, след като постигнахме успехи на европейски и световни първенства", обобщи в неподражаеми си стил пък самият Стратег от Мировяне Димитър Пенев.

Всичко за новото начинание на четвъртите в света – в новия брой на „Мач Телеграф”