0

Т ова е труден, бавен и сложен процес, така селекционерът на футболния ни отбор Илиан Илиев оцени възможността Бърнард Текпетей от Лудогорец да играе за националния на България. Атаката ни е неубедителна - в 4-те мача тази година (равенства с Танзания, Азербайджан, Румъния и Словения) нападателите ни са реализирали само 3 гола.

По-рано днес се появи информация, че ганайското крило на Лудогорец, който има и български паспорт, може да стане национал на страната ни. 

Самият той даде подобно изявление и обясни, че очаква такова развитие. Но Илиев предупреди: "Това е много сложно да се коментира. Има срокове да си живял в България, за да станеш национален състезател по придобито гражданство, а не по рождение", каза селекционерът.

Ако се спазят процедурите на ФИФА, Текпетей може да бъде национал на България след 31-и юли 2025-а година, тъй като тогава се навършват пет години, откакто живее у нас. 

Но крилото има два мача за родината си Гана през 2017-а година и ФИФА ще разгледа и този въпрос, защото има специална процедура за смяна на националността.
Илиан Илиев благодари на всички свои избраници след равния 1:1 в Любляна срещу Словения, един от финалистите на Евро 2024. Това е второ равенство за тима в рамките на четири дни 0:0 в Румъния на 4 юни.

Гол от дузпа на капитана Десподов донесе хикс на България в Словения (СНИМКИ)
Словения България Словения България Словения България
58

"Коментарът ми днес няма да е по-различен от този за предишния мач. Благодарен съм на всички, че се вложиха максимално срещу един добър отбор“, сподели Илиан Илиев.

„Но ние имахме възможност да се представим по-добре в атака. Също така и в прехода подобрихме синхрона. През второто полувреме вкарахме вече по-креативни хора, държахме повече топката. Защото ние сме отбор, на който не му е комфортно само да се защитава", изтъкна още той.

На въпрос дали е доволен от равенствата, както и от предишните две – през есента с Унгария и Сърбия, треньорът на Черно море каза: "Със сигурност никой не иска да завърши наравно, ако може да победи. Говорихме за тия равенства с Унгария със Сърбия, вече го коментирахме този въпрос. 

Важното е, че футболистите се вложиха максимално, както и го правят. Сега вече в Лигата на Нациите трябва да търсим повече победата. Не че днес не я търсихме, но с една идея сме малко по-респектирани от Словения и държахме да не загубим".

Оценявайки двете юнски проверки, мнението му е: "И двата мача бяха на такова ниво, че ни дават възможност да трупаме самочувствие, да играем под напрежение. Някои от националите си зачеркнаха почивката и дойдоха тук, за което съм им благодарен".

Източник: БТА