0

У трешният сблъсък на Левски срещу Арда ще е специален за един от младите играчи на „сините“ - Марин Петков. Той ще запише мач номер 100 с екипа на клуба за първенство.

Разбира се, самото постижение като такова не е нещо невиждано. Напротив – до момента са го правили 80 футболисти в историята на клуба. При Марин Петков обаче има още две обстоятелства, които го правят уникален. Ако той запише и минута игра срещу тима от Кърджали, влизането му в Клуб „100“ ще се случи на възраст от 20 години и 145 дни. А толкова рано няма футболист на Левски, който да е стигал до 100 шампионатни срещи. От споменатите 80 играчи, добрали се до тази бройка, най-много срещи на възрастта на Марин Петков е записал легендата Георги Соколов. В края на 1962-а Соколето е имал зад гърба си вече 72 шампионатни мача със синия екип. Както е видно и те са далеч от тези на крилото в настоящия състав на „сините“.

Още по-интересното е, че Марин Петков е играчът с най-много мачове за клуба от целия настоящ състав на Левски. И това също е безпрецедентна ситуация – най-опитният да е на 20 години. Дори и 35-годишният Николай Михaйлoв има по-малко официални мачове за Левски. Вратарят има 90 двубоя във всички турнири, като тук Петков го бие с 28 и има 118. Само за първенство срещу 99-те мача на нападателя, вратарят противопоставя 80.

Целия материал четете в днешния брой на в. "Мач Телеграф"