0

В ълшебният халф от края на 80-те и 90-те години на миналия век Тодор Зайцев коментира пред в. „Мач Телеграф“ представянето на Левски и останалите български отбори в евротурнирите. Бившият футболист на “сините” и Ботев Пловдив говори по-детайлно за реванша с срещу Хамрун Спартанс в контекста и на своя опит, който има от времето, когато за два сезона носеше есипа на малтийския Флориана.

“Това, което казвах и преди първия мач на Левски с Хамрун се случи в изключително голям процент. Първата крачка към успеха бе постигната още в Малта, но победата в никакъв случай не дойде леко. Наистина съм сащисан от броя на чужденците в тима на Хамрун. Това са си сериозни разходи не само като заплати, но и като квартирни и като осигуряване на един добър стандарт на тези хора. Видя се обаче, че имат момчета, които имат качества и за това Левски не трябва да разчита много на пълния стадион, домакинската обстановка и еуфорията по трибуните. Уверен съм, че Мъри няма да допусне подценяване, защото е наясно с рисковете, които то носи. Важността на мача е огромна за целия клуб, включително и от финансова гледна точка. Футболистите просто трябва да си довършат работата и да зарадват хората“, категоричен бе Зайцев пред „Мач Телеграф“.

„Радвам се на баланса и на начина, по който Левски изгради своя състав в момента. Така трябва да се прави. Чужденците трябва да се вижда, че изпъкват. Освен това обаче са нужни опитни български футболисти и млади таланти, които да се учат и да трупат опит. Аз като играх на „Герена“ в отбора пробиха момчета като Митко Иванков, Ицо Йовов, Боби Илиев, Веско Сърбаков, Илиян Симеонов... В доста български отбори обаче виждам, че българите са 80 процента от състава и сред тях има такива, които изпъкват над чужденците.

Това не бива да е така. От чужбина трябва да идват хора, които да вдигат нивото, а не да затапват нашите момчета, които тренират от 7-8 годишни. В Малта не може да има добър футбол без чужденци, но при нас не е съвсем така. И аз като бях на острова, мисля, че изпъквах, иначе нямаше да ме вземат. Може да не съм бил Диего Марадона, но показвах неща, които местните не можеха и си вършех работата“, каза още Тодор Зайцев и не скри, че е разочарован от резултатите в първите срещи на Лудогорец и ЦСКА.

„Като българин искам всички наши отбори да продължават, колкото се може повече в Европа и определено мисля, че и Лудогорец, и ЦСКА можеха да постигнат повече в първите си срещи от тези две загуби, които записаха. Сета ще им е по-трудно, но ще им стискам палци и дано успеят да ни зарадват. За Ботев няма какво вече да говорим. Там собственикът си има своите виждания за развитието и може би трябва да проявим повече търпение“, каза още носителят на Купата на България с Левски.

„Който и от двата съперника да срещне Левски в следващата фаза, ще бъде трудно. АЕК Ларнака и Партизан са отбори с история и всяка година участват в евротурнирите. Не съм запознат в детайли с моментното им състояние, но това са тимове с традиции в Европа. Оттук-нататък ще бъде още по-трудно за “сините”, но сега нека си вземат своето и в четвъртък. Мачовете, които гледах на Левски до момента, дават сериозна заявка и за титлата. Но Лудогорец продължава да играе добре и поддържа едно високо ниво. ЦСКА показаха, че също притежават добър отбор, макар с ирландците да не се случи това, което исках. Очаквам оспорвано първенство и то особено в битката за първите три места в класирането“, завърши Зайцев.