0

А ко има причина ЦСКА да бъде на първото място след 18-ия кръг, то това е бетонната защита. „Червените“ не само са допуснали едва девет гола или по 0,5 попадения на двубой, но и съперникът успява да създаде много малко положения. ЦСКА 1948 е допуснал един гол отгоре, но пък има да играе още цели два мача, докато Лудогорец е инкасирал 12 попадения. С 12 е Арда, но и кърджалийци са със среща по-малко. 

В цялата отбранителна линия най-силно впечатление прави 21-годишният централен бранител Християн Петров. Пловдивчанинът не само се разписа в два поредни мача – срещу Крумовград и Етър, но е много солиден и при дефанзивните си функции. За възрастта и опита си пък е много хладнокръвен, спокоен и не се поддава на паника. Играта му с глава е изключително впечатляваща, действа добре в двубоите очи в очи с нападателите на съперника и разчита като компютър ситуациите, за да застане максимално добре спрямо атаката на съперника. Християн вече показва и лидерски качества, а единственият му минус за момента е скоростта. 

През миналия сезон Петров изигра 25 мача за първенство, 3 в евротуртирите и 2 за Купата, но представянето му сега е много над показаното тогава. Тук похвали заслужава и бившият треньор Саша Илич, който въпреки колебанията на младока, продължи с налагането му.

През този век не са много българските бранители, на които е гласувано доверие да бъдат налагани толкова млади и то на толкова изискваща опит позиция като централния защитник. 

Целия материал четете в днешния брой на в. "Мач Телеграф"