0

 

Мачът между ЦСКА 1948 и Левски може да отговори на много въпроси още в първия кръг от плейофите в челната шестица. При победа на домакините те почти сигурно ще финишират на третото място, защото ще дръпнат с 8 точки пред „сините“. Ако се получи една от другите две възможни развръзки, интригата ще се запази, като при победа на Левски ще стане още по-голяма. В шестицата всички отбори са стойностни и всеки може да победи всеки, а един от решаващите фактори за успеха ще бъде работата, която ще свършат треньорите. В конкретния случай това са Тодор Янчев и Елин Топузаков. Двамата са легендарни капитани – съответно на ЦСКА и Левски, и двамата са рекордьори на двата гранда в евротурнирите. Янчев има 49 мача с червения екип в Европа, а Топчо 65 със синия. Първият обаче в момента не е начело на тима, на който стана легенда, докато Топузаков е точно там. И двамата все още имат много да доказват в професията, която практикуват в момента. Янчев за първи е в ролята на старши треньор, след като пое ЦСКА 1948 през зимата. Топузаков пък за трети път води Левски, като първите му два периода не могат да се нарекат успешни. Беше в Арда Кърджали, както и в дублиращия отбор на „сините“, където също нямаше гръмки резултати.

Така двамата някогашни капитани на двата най-големи български клуба подновяват днес битките помежду си вече в съвсем друго измерение. През годините сме ставали свидетели на много зрелища между отборите им, които ще се помнят дълго, а пък и те бяха сред главните действащи лица в тях. Прегледът на сблъсъците им на терена показва, че трудно можем да намерим мач, в който поне единият от двамата не е получил жълт картон. Сега също ролята им ще е много важна, но тя ще е най-вече до началото на мача.

Поне за момента Янчев е догонващ в съперничеството с Топузаков. Докато бяха футболисти, те се изправиха цели 22 пъти един срещу друг. Сегашният треньор на Левски има 7 победи, а съперникът му 6.

Още разработки четете в днешния брой на Мач Телеграф