0

Т реньорът на Лудогорец U18 Захари Сираков:  Ще направим стратегия за внедряваме на юноши в мъжкия отбор  Мачовете във „В“ група калили отбора, който ще участва в ШЛ, разкрива легендата на Амкар  Миналата сряда отборът на Лудогорец до 18 години спечели Купата на футболния съюз за юноши старша възраст, разбивайки с 3:0 ЦСКА 1948 на финала, игран във „Велико Търново“. Този успех даде на малките „орли“ правото да представляват България в младежката Шампионска лига за четвърти път в своята история. След като минаха емоциите от триумфа на Лудогорец,

„Мач Телеграф“ говори с архитекта на този успех – Захари Сираков. Бивш футболист на Левски и истинска легенда на руския Амкар Перм, на чието име дори бе кръстена трибуна на клубния стадион в знак на почит. Младият специалист, който преди това бе част и от ДЮШ на Левски, анализира пътя, по който неговият отбор мина, за да вдигне трофея. „Първо минахме през Спартак Вн, там беше по-леко. И двете срещи спечелихме. Преди Нова година срещнахме Левски, добър тим. Първият мач ги бихме с 1:0 в Разград, а вторият на „Герена“ те ни биха със същия резултат и с дузпи ги отстранихме. Следващият ни съперник беше Септември Сф, които бихме с 2:1 в Разград, а реваншът в Драгалевци завърши 1:0 с тяхно попадение в 94-ата минута, дошло след рикошет. Елиминирахме ги отново след дузпи – 9:8. На финала знаете, че играхме с ЦСКА 1948. Те са най-селектираният отбор, почти всички техни титуляри участваха на европейското до 17 г. миналата година. Докато при нас в 11-те имаше 4 човека, родени през 2006 г. От цялата ни група 10 човека са родени през 2005 г. и 10 човека през 2006 г.“, каза Сираков. „Знаехме силните страни и това, че имат активни флангове, затворихме ги. Имаме по-бързи нападатели от техните високи защитници и заради това излязохме със схема 3-4-1-2. Ние бяхме по-добрия отбор на терена. Видях ги как се надъхват момчетата, а аз им казах, че финали се печелят с характер и воля“, добави той.

„Макар и да победихме ЦСКА 1948 с 3:0, не беше лесно. Първото полувреме и те имаха едно положение, но вратарят се намеси. Второто тотално затворихме мача и нямаха ситуации. Вратарят ни се справи отлично. Доволен съм от всичко. В два предишни финали на наши отбори паднахме с дузпи, заради това трябваше излезем и да покажем това, което можем“, продължи той.  Но дали отборът му е готов за Шампионската лига? „Миналото лято бяхме на много силен турнир, родени през 2004 и 2005 г., където срещнахме Реал Мадрид, Динамо Загреб и други силни отбори, които участват в ШЛ. Нивото е сериозно. Участието ни на подобни надпревари ще ни донесе самочувствие. Това ни липсва. Когато си притеснен, не показваш това, което можеш“, заяви 45-годишният Сираков.

Захари Сираков и неговият шампионски отбор

 Захари Сираков и неговият шампионски отбор

Той анализира и успехите на академията на Лудогорец. „Школата е една от най-добрите в България. Имаме три финалиста, а две елитни дивизии бяха спечелени. U14 и U16 загубиха финали с дузпи, а ние – U18, взехме трофея след 3:0 над ЦСКА 1948. Иначе бяха спечелени  Елитна дивизия U15 и Елитна дивизия U17. Във футбола това е рядко срещано“, заяви Сираков. „Аз съм в Разград от 2,5 години. Тренирам момчетата, родени през 2004 г. и 2005 г. Водя и Лудогорец III, който се състезава в Североизточната Трета лига. По принцип се вижда, че там юношите изграждат характер. Във „В“ група играем на лоши терени, когато сме гости, а често противникът ни заритва от началото. Когато обаче сме домакини, играем друг футбол, резултатен. Но малките трябва да минат през това. Отборът ни е селектиран от доста градове, но най-малко от София“, добави той. Захари Сираков разкри и от кои треньори се вдъхновява. „Преди си гледах като запалянко, а сега е различно. Следя фаза защита, фаза атака, всичко... Гуардиола е топ треньор, това е ясно на всички. Тухел в Челси много ми се понрави. Участвахме с набор 2002 в Елитна група U19 със схема 3-4-2-1, на която той залагаше. Важно е какви изпълнители имаш. Смених схемата на финала с ЦСКА 1948“, добави той.

А вижда ли юноши в първия отбор на Лудогорец? „Болна тема е това. В школата има много талантливи деца, които като отидат в други отбори, показват, че могат. Като свърши сезона, ще говорим със спортния директор Георги Караманджуков, треньора на първия отбор Ивайло Петев и наставника на втория тим - Тодор Живондов. Ще се направи стратегия. Ивайло Петев всяка година иска по едно, две деца да внедрява в мъжкия отбор. Ако треньорът няма самочувствие да налага млади играчи, а разчита на сигурно, е трудно. Ние ги развиваме до една степен, но той трябва да направи следващата крачка“, каза още Сираков. Дали обаче не му е време да стане старши треньор в мъжкия футбол. „Спечелих всичко при юношите. Трябва да мисля и по-нагоре. Нямам ПРО лиценз, надявам се следващия курс да го започна. Сега водя тим във „В“ група, но друго е „Б“ група, а камо ли - „А“ група“, завърши той.

Героят от финала ще тренира с мъжете

Захари Сираков коментира и качествата на някои от своите основни футболисти. „Вратарят ни Умут Хабил е тренирал няколко пъти с мъжете, бил е и на лагери. Петър Кирев пък често тренира с втория отбор. Константин Димитров, който вкара 2 гола във финала, е набор '06 и е от Русе. Има голямо бъдеще, много ни помогна да спечелим финала. Слушам вече хора от мъжкия отбор, които за в бъдеще могат да го качат там. Да направи подготовка с мъжете. Технически е много добре. Ляво крило. Във фаза атака е много силен“, споделя Сираков.