0

Л удогорец изигра пет от мачовете си в Лига Европа и обективно погледнато разградчани заслужаваха да имат поне две точки повече от сегашния си актив. Разградчани трябваше да си тръгнат от  Севиля поне с равенство, вместо да загубят срещата с 2:3, а дори ремито с Разград би изглеждало прекалено малка утеха за превъзходството над Бетис. Да не говорим, че „орлите“ тотално доминираха и в двубоя си с Динамо Загреб на „Хювефарма Арена“ в битката за Шампионската лига. Колкото и да е дълга скамейката на Лудогорец и колкото и опции да предлага на Шимунджа за мачовете от средното и ниското ниво в Първа лига, то има играчи, без които хегемонът не може. 

На първо място това е трансферното попадение на лятото Якуб Пьотровски. Полякът, който дори е в разширения списък на страната си за световното в Катар, поддържа идеален баланс между това да деструктурира играта на съперника и да пренесе топката в последната третина. Пьотровски притежава едновременно техника, борбеност, пас и необичайно висока успеваемост пред гола за позицията, на която играе. Той дойде от Фортуна Дюселдорф след три изиграни мача в Първа лига, но предвид практиката в Лудогорец да не форсират включването на новите играчи, полякът се интегрира по феноменален начин и неусетно бързо. Въпреки по-късното включване, Пьотровски е на шесто място сред полевите футболисти по игрово време с 1 453 минути и 19 мача. Въпреки огромната конкуренция при дефанзивните халфове с Шоу, Нареси, Клод Гонсалвеш и Иван Йорданов, полякът е единственият, чието титулярно място не буди съмнение. 

И докато при Пьотровски все пак може да бъде постигнато заместване със сравнително приличен процент на успеваемост, то не така стоят нещата при компютъра на разградчани Каули Оливейра. На бившия играч на Падерборн му трябваха две години, за да влезе в обувките на Марселиньо, превръщайки се в една по-модерна и динамична версия, кореспондираща на значително по-директния стил на „орлите“. Излизането на Каули от игра може да бъде компенсирано в известна степен срещу съперници от ранга на предстоящия съперник – Септември, но не и срещу опоненти от по-високо ниво. 

При Текпетей ситуацията е по-различна. В предните сезони ганаецът не отправи послания, че с него е добре, но и без него може, докато ситуацията сега е точно обратната. На двата фланга разградчани също имат огромен избор от силни футболисти, но се оказва, че за момента Текпетей е най-важната фигура, дори и без да се взима предвид контузията на Кирил Десподов. Ганаецът изигра прекрасен мач и срещу Бетис, като неслучайно и „Марка“ му даде най-високата оценка. Единствено умението му да реализира отстъпва на останалите му качества. 

Ясно е, че триото е от фундаментално значение за представянето на Лудогорец, но поне в мачове като този срещу Септември, Шимунджа трябва да ги предпази от претоварване и прегаряне.

Още разработки четете в днешния брой на "Мач Телеграф"