0

Н ачалник-сектор за масови мероприятия в СДВР – Иван Георгиев, говори пред медиите на извънреден брифинг преди дербито между Левски и ЦСКА. 
Официалната информация дойде, след като 380 ракети с толкова изстрела и бомбички са били иззети преди големия неделен мач, който започва в 14.45 ч на националния стадион „Васил Левски“ в София.

Георгиев обясни, че са иззети също така ракети, които спокойно са могли да бъдат използвани едно цяло футболно полувреме. Той потвърди, че 5 от камерите на спортното съоръжение не работят и не се знае кой е внесъл ракетите. Полицаят подчерта, че с тях е бил „опасан“ целия стадион.

„Това, което зад мен заснемаме, е намерено тази сутрин при извършване на щателна проверка на спортното съоръжение. На проведената работна среща на СДВР, на която имаше представители на двата клуба, както и привърженици на двата фенклуба, беше проговорено да се избегне и по възможност да не се внасят пиротехнически изделия, които да провокират напрежение. Това не е така! 

ЛЕВСКИ И ЦСКА СЕ ОБЕДИНИХА! "Сините" и "червените" призоваха феновете да НЕ използват ракети

Освен това, което се вижда тук – ракети с изстрели и обхват, бяха намерени и самоделни взривни устройства. Жандармерията иззеха и беше направен оглед. Те бяха с прикачени дистанционни устройства. Не може да се видят, тъй като може да бъдат задействани всеки един момент. Не може да се каже дали са димки или бомби сега. Това, което виждаме, ръководството на министерството го приемат за провокация и неудържане на думата. В следствие на това може да се провокират двете агитки и полицията да излезе виновна.

С тези ракети, тип писалки – едните са с 380 изстрела, другите са с 300. Една ракета е между 7-8 минути. Едно полувреме можеше да гледаме заря. Доста са лоши като характеристики. Могат да нанесат много материални и физически щети.

Не може да се каже кога са внесени тези неща, установено е, че тази сутрин 5 от камерите на стадиона не работят. Останалите не са преглеждани, трябва технологично време. Там ще може да се види кога и как е станало това внасяне. На пропусквателния режим винаги сме били стриктни. Винаги е било 2 часа преди старта на мача. Говорено е пред медиите и през пресцентъра да се възползват гражданите от този ранен час. Той вече е започнал. Това, което трябва да се прави от нас, е правено. Не е изключено да има някъде оставени такива устройства и да са били добре скрити още. В някакъв момент може да бъдат използвани с цел провокация или хореография на отбора-домакин или гост. 

Изненада ни количеството внесени материали, подходът е иновативен. Имаше такива на 7 метра от земята, скрити в ролетни щори. Количеството и иновативния начин е наистина впечатляващ“, каза Иван Георгиев.