0

У жасна новина дойде от УЕФА. Един от най-талантливите футболисти на ЦСКА и България Георги Йомов е наказан за 4 години заради приемане на допинг. Това все още не е обявено официално, но според източници на вестник "Мач Телеграф" и на "Армията", и в БФС, решението е взето.

Крилото беше със спрени права от 25 август, след като около месец по-рано в тялото му са намерени следи от забранено за употреба вещество. Пробата на Йомов беше взета след мач с Македония ГП в Лига на конференциите. Впоследствие стана ясно официално, че допингът в тялото на Йомов носи непроизносимото име - дехидрохлорметилтестостерон.

Именно това вещество е в основата на най-тежкото възможно наказание за крилото. Става дума за препарат, който е спрян от продажба още през 90-те години на миналия век, а в някой държави и по-рано. Той може да бъде закупен единствено на черния пазар. Този факт е разбил защитата на Георги Йомов, която се основавала на твърдението, че дехидрохлорметилтестостеронът случайно е попаднал в тялото му, защото самата покупка изисква да се нарушат правилата, а това говори, че футболистът е осъзнавал какво прави. Най-глупавото в тази ситуация е, че споменатият по-горе допинг не е помагал на Йомов да играе по-добър футбол, а му е бил от полза, за да има плочки на корема и изваяни мускули.

Възможно е швейцарската адвокатска кантора, която ЦСКА нае да защитава Йомов, да обжалва решението.