0

З а първи път баражът за евротурнирите ни изправя пред несравнимото удоволствие да гледаме класическо дерби, противопоставящо Ботев Пловдив и Берое. 

При това двата отбора имат съпоставима настояща мощ, което обещава още по-интригуващ сблъсък. Няма съмнение, че Ботев е отборът, който разполага с по-добри футболисти. Погледната по постове „канарчетата“ разполагат с по-солиден вратар в лицето на Ханкич срещу Ганев на Берое. В защитата на „жълто-черните“ оперират Етоо, Виктор Генев и Пунчец. Опитат на Генев тук е доминантен, докато двамата чужденци все още не убеждават в предимството си и допускат от така наречените директни грешки. Тук може би качеството е най-близко до това на заралии, където притежаващият тежка визитка Бен Юсеф изглежда прекалено тежък и бъркащ на терена.

Капитанът Динков и Али също не изглеждат дългосрочна перспектива и без съмнение най-качественият играч в отбраната на Берое е бившият футболист на „канарчетата“ Джонатан. Най-голяма е доминацията при дефанзивните халфове, където срещу „жълто-черните“ Мертенс и Реда Рабей се изправят Серкан Юсеин и Мечев. Рабей е най-прогресиращият играч в елита през пролетта и неслучайно бе единственият представител на тима в идеалния отбор на първенството в класацията на Instat и швейцарската футболна обсерватория. Несравнимо е противопоставянето между офанзивните изпълнители в халфовата линия на „канарчетата“ с магичния Тодор Неделев, който е и голмайстор номер на тима, а на двата фланга действат бързите, технични и агресивни Емануел Току и Па Конате.

В същото време аргументите на очакваните титуляри – Генов, Мариани и Фуртадо, значително отстъпват на тези на съперника. Мариани е далеч от показваното в Левски и очевидно още не е преминал летаргичния си период, най-добрите дни на Генов също са зад гърба му и единствено нивото на Фуртадо отговаря на съперника. Напред при Ботев се очаква да действат Антоан Бароан и показалият неочаквано добра форма в последните мачове Джак Лейн. И двамата обаче не са изявени реализатори, въпреки наличието на определени плюсове в играта, като в случая коефициентът на полезно действия на тарана на Берое Алиуна Фал определено е по-висок.

На предимствата на футболистите на Ботев заралии обаче противопоставят практичност, прагматичност и дисциплина, генерирана от присъствието на треньора Петър Хубчев. По принцип духът на импровизация и фантазия най-лесно може да бъде пречупен и доминиран именно от футбола, какъвто представят заралии. Що се отнася до формата, тя не дава предимство на нито един от двата съперника. В последните си шест двубоя Ботев записа 3 победи, едно реми и две поражения, докато заралии отговарят само с едно поражение, при два успеха и три равенства.