0

А такуващият халф Никола Илиев се завърна в Ботев Пловдив с перманентен трансфер от италианския гранд Интер. 20-годишният талант започна пътя си в професионалния футбол именно при „жълто-черните“.

Илиев направи своя дебют за първия тим на „канарчетата“ в края на септември 2019 г., когато беше едва на 15. Впоследствие записа още два двубоя преди да се отправи към Италия.

Той премина в Интер през лятото на 2020-а и се подвизаваше в Примаверата на „нерадзурите“. Стана шампион с отбора до 19 години на миланския гранд, а освен това впечатли и с изявите си и в младежката Шампионска лига.

През септември 2022 г. дебютира за мъжкия национален отбор на България и вече има 8 двубоя за „лъвовете“. През сезон 2023/24 игра за ЦСКА 1948 като преотстъпен от Интер и взе участие в 17 мача.

Илиев е шестият нов на „Колежа” през летния трансферен прозорец след черногореца Алекса Мараш, словенеца Ален Корошец, датчанина Ханс Кристиан Бернат и нигериеца Антъни Уджа.

Трансферът му бе обявен малко преди Ботев да бие Берое 1:0 в спаринг-издание на Дебрито на Тракия. Проверката бе първа и за двата тима от началото на подготовката. Гола за „канарчетата” вкара нигериецът Уме Емануел в 20-ата минута.