0

И врабчетата, които прелитаха над „Васил Левски“ в неделя следобед, се хванаха за главите като видяха двете тупалки на Тибо Вион. Французинът вкара невиждани попадения с обща дистанция от 70 метра, но по-интересното е, че това са първите му попадения от близо 3 години. Последният му гол бе на 21 април 2021 и то също срещу отбор от северозападна България – за успеха с 6:0 над Монтана. Преди това Вион бе вкарвал само веднъж в Първа лига – срещу Ботев Пловдив, пише днес в. "Мач Телеграф".

Самият Вион отбеляза след мача, че не е изненадан от направеното, защото е започнал кариерата си като центален нападател. Това е така, въпреки че този етап от кариерата му също не е оцветен с голове. Французинът няма сезон от кариерата си с повече от две попадения, а това бе е едва вторият му двубой с чифт голове след сезон 2016/17, когато вкарва два пъти с глава за Метц при 3:3 с Лориан. Иначе Вион е офанзивен играч приблизително до сезон 2015/16, когато преминава в белгийския Сеаринг. 

Върхът в кариерата на футболиста на ЦСКА са мачовете му в националния отбор на Франция до 20 години, където играе заедно с футболисти като Погба, Кондогбиа, Саного, Зума, Тувен и Верету. С „петлите“ става световен шампион до 20 години като на финала победен след изпълнение на дузпи е Уругвай. В ролята си на нападател Вион вкарва и на Испания в групите, като за „фуриите“ играят Пако Алкасер, Хесе, Саул Нигес и Сусо. Освен с този престижен трофей Вион може да се похвали с титла с Порто през 2012 година и Купата на България с ЦСКА преди 3 сезона. 

Иначе големият плюс на Вион е, че може да играе на почти всеки пост, не мрънка, когато се налага да сменя позициите и в същото време няма ниво над средното за Първа лига на нито един от постовете. Най-често французинът играе като ляв бек, втората му най-обичайна позиция е дефанзивен пост, а в ЦСКА е бил също така ляв бек, десен халфбек, офанзивен халф и дори централен защитник.