0

С 10 чуждестранни титуляри и още трима чужденци, влезли като резерви, Лудогорец отвя 4:1 Арда в Разград в 17-ия кръг на Първа лига. За шампионите 2 пъти се разписа кипърският таран Пиерос Сотириу – в 29-та и 41-та мин., другите голове вкараха Икоко (8-а мин.) и българският капитан Кирил Десподов (59).

За Арда всичко се въртеше около Спас Делев – той пропускаше положения, вкара гол, а в 78-та мин. Бе сменен заради получен удар в крака.

При 0:0 голаджията от историческото село Ключ получи топката като подарък от защитника на Лудогорец Пинас, стреля извън пеналта, но не успя да се разпише. За разлика от него в 8-ата минута Джордан Икоко не прости на Караджов при пробив от дясно и пас на Чибота.

Пиерос Сотириу удвои с глава преднината на шампионите в 29-ата минута след асистенция на Джордан Икоко.

7 мин. По-късно Делев простреля вратата на шампионите за 1:2 след комбинация с Тонислав Йорданов.

В 41-ата минута Пиерос Сотириу покачи на 3:1 с диагонален шут след контра. Капитанът Десподов отбеляза единствения български гол за Лудогорец в 59-та мин. От фаул почти на аутлинията, при който вратарят Караджов не реагира по най-добрия начин и топката влезе до далечната греда.

В 78-та мин. Делев бе сменен от Георги Атанасов заради удар в глезена, поясни треньорът на Арда Матич.

„До първия гол контролирахме мача, имахме шанс на Спас Делев да вкараме“, каза Славко Матич пред „Диема Спорт“. „Този мач показа как те наказва големия отбор. Ние направихме тактически и технически грешки и те се наказват. Трети голям мач за нас, трети голям отбор против нас, днес играхме с шампиона на България. Показахме, че имаме други идеи, но направихме грешки, които футболът не прощава. Трябва да показваш уменията си в точните моменти и именно това трябваше да направи Спас Делев. Така, както Десподов показа с гола си за 4:1. Така че ние, ако бяхме вкарали първи гол, мачът можеше да се развие по друг начин. След това намалихме на 1:2 след като ни вкараха два гола - намаляване на резултата, но веднага след това допуснахме трети гол.

Иначе генерално в отбора нещата се развиват както исках, както планирам, откакто съм тука. Момчетата дават всичко от себе си, но за моята система трябва да си тича, да се работи“, отбеляза сърбинът.

Треньорът на Лудогорец Станислав Генчев изтъкна, че е разгадал добре тактиката на Арда и се е възползвал от атакуващия стил на гостите, наложен от колегата му Матич. „Знаехме, че Арда е един отбор, който иска да играе атакуващо след смяната на треньора, но оставя пространства и от нас се искаше да се възползваме. Вкарахме 4 гола и още 4 можеше. Доволен съм“, каза Генчев.

„Те поемат големи рискове и очаквах такова поведение - да ни пресират. Затова сложихме Десподов и Чибота на фланговете. В първите 20 минути имахме известни затруднения, но ние бяхме отборът с повече положения и който атакуваше по-опасно. Те опитваха през центъра, но ние оттам ги спирахме и организирахме контраатаки. Реално нямахме никакви проблеми.
Вкарахме голове във важни моменти, особено първия дойде в много важен етап.“