0

Т реньорският пост във футбола ни е доста проветриво място.

От 16-те клуба в елитната efbet Лига само пет не са правили рокади, което прави 68,8 процента. Това според изследване на CIES нарежда страната ни на 9-о място сред държавите в Европа.

Анализът на Футболната обсерватория (CIES) води до категоричната констатация, че на Балканите хич не си поплюваме в това отношение. В първата тройка, при това не само за Стария континент, но и в света, са все страни от региона. Лидер с 11 сменени треньори от общо 12 отбора (91,7%) е Босна и Херцеговина. Не отстъпват и шампионатите на Северна Македония (90,9%) и Сърбия (87,5%). Албания, Хърватия и Словения (с по 70,0%) също са в челните позиции. От водещите първенства най-несигурни за бъдещето си са специалистите в испанската Ла Лига. Там нещата са 50% - в десет от 20-те елитни тима е имало треньорски промени. Най-спокойно от изследваните 60 топшампионата в света е Индия. Местната Суперлига се е отчела само с едно уволнение през сезона.

У нас постовете си успяха да запазят до момента Саша Илич (ЦСКА), Илиян Илиев (Черно море), Александър Томаш (Локомотив Пд), Александър Тунчев (Арда) и Станислав Генчев (Локомотив Сф).