0

Б ФC разпространи изявление от компанията Hawk-Eye Innovations, която отговаря за въвеждането и използването на системата за видеоповторения (ВАР) в Първа лига.

Съобщението е във връзка със ситуацията от 61-вата минута на мача между Локомотив Пловдив и Черно море Варна (1:2), при която домакините реализираха за 1:0. Телевизионните повторения показаха засада, но тъй като тя не бе маркирана от съдийския екип на терена, а ВАР не успя начертае правилно линиите, голът бе признат.

От Hawk-Eye Innovations заявиха, че грешката се дължи на слабото осветление на стадиона "Лаута", а от Лицензионната комисия към БФC предписаха на Локомотив Пловдив да направи ремонт и препоръча да домакинства през светлата част от деня.

"Уважаеми БФC,
Наясно сме, че при ситуацията за потенциална засада в 61-вата минута, калибрираните линии за засада не бяха достъпни за ползване и асистиране за крайното решение от Видео Асистент Рефера.

Уверяваме ви, че системата е била в изправност през цялото време. Все пак успяхме да установим следните причини, които компрометират калибрираните линии на засадата в този случай:

- Линиите на игралното поле са прекалено бледи

- Осветлението на стадиона не е достатъчно силно, особено при далечната тъч линия

Последствията са, че камерата на 16-ия метър, която е необходима за разглеждане на ситуацията, не успява да намери референтни точки за калибриране (очертанията на игрището) и следователно не успява да предостави вярно калибрирани линии на засадата. По време на тестовете преди мача не сме идентифицирали никакви проблеми с нашата система, тъй като условията на осветление (дневна светлина) бяха по-благоприятни в сравнение с тези по време на мача.

Без подобряване на осветлението на стадиона и маркировката на игралното поле няма как да сме сигурни, че подобен инцидент няма да се повтори.

Както винаги, оставаме на ваше разположение, ако имате допълнителни въпроси или притеснения", се казва в изявлението на Hawk-Eye Innovations