0

П резидентът на ПФК Славия Венцеслав Стефанов коментира ситуацията със стадионите в България, а също така как очаква да се развие и борбата в българското футболно първенство през пролетта на 2023-а година. 

За пореден път засегна и нулевия интерес на българската държава към спорта, към физическата активност на младите хора и даде мрачна прогноза за бъдещите поколения от гледна точка на спорта. 

Изграждането на нов национален стадион също беше въпрос, който се повтаря достатъчно дълго време, но няма реакция от страна на което и да е от правителствата в последните години.

"Темата за стадионите е една болна тема. Трябва ни стадион, истински, на който да отидем. Бил съм на "Васил Левски" да гледам България - Бразилия през 1962-а година. Това ни трябва, да се направи такъв стадион. 

Това, което се случва в Пловдив, това, което евентуално може да се случи на "Армията", е замазване на очите. Държавата трябва да построи Национален стадион. Много милиони са отишли в канала за Сульо и Пульо, къде са тия пари, не знам". 

"Срам ме е, че една провинция на България - Македония (има предвид Република Северна Македония), има стадион за чудо и приказ, а ние българите тук се чудим какъв претекст да измислим, че го няма този стадион. 

Трябва един човек с панталони да застане и да каже, че започва да се строи, стига документите да са изрядни. Цялата спортна общественост ще го боготвори. Преди да дойдат на власт всичко обещават, като дойдат - забравят. 

На България трябва управленец като Виктор Орбан. Знаете ли колко спортни съоръжения е построил той в Унгария. Те даже нямат море. Откъде Унгария повече пари от България? Някой да ми обясни. Нефт ли имат, злато ли имат? Нищо нямат, и море нямат". 

След това допълни, че новото съоръжение трябва да се изгради в София. Може и да е в покрайнините на града, но трябва да бъде част от столицата, въпреки предложенията за Пловдив, Варна или Пазарджик.

"Националният стадион трябва да бъде в София. Може да е в покрайнините на София, но в София. Как може Националният стадион да е в Хасково или Чешнегирово. 

Като идват националните отбори, кацат в София, няма да кацнат в Разград. Националното радио къде е? Ако търсим центъра на държавата, да кажем Търново, но не става. Трябва да потърсим сметка защо го няма това нещо - един нов национален стадион. 
Защо няма отопление на нашите стадиони, както вече е почти навсякъде по света". 

В последните седмици отново върви темата за дофинансирането на строежите на двата стадиона в Пловдив. Както и в други случаи, и сега президентът на най-стария столичен клуб изрази несъгласие с подобна политика. 

Според него, става дума за двоен стандарт, тъй като проблемът в Пловдив се фиксира, а другите градове и клубове сякаш не съществуват.

"Пловдив ли? Малко ме интересува Пловдив! Там кацнаха на гребена на вълната, хванаха Борисов, даде им някакви пари. 

Ако на Славия дадат 37 милиона лева, подписвам се пред всички, че за една година ще направя такъв стадион, че всички ще пеем. 

Всичко е до това как се управляват парите. 37 милиона лева… Ботев (Пловдив) и Локомотив (Пловдив) - добре, а ние другите не сме ли хора - Пирин (Благоевград), Славия, Локомотив (София), Спартак (Варна), Черно море, Ботев (Враца), Етър, Берое… 

Айде Берое бяха на социалистическо угояване в продължение на 10-15 години. Длъжен съм да кажа това, което мисля. Когато говорим, трябва да назоваваме нещата с истинските имена. Не може за едни да има, а за други да няма".

Стефанов отговори и на въпроса какво очаква от пролетта на 2023-а година в първенството

„Може би в първите кръгове няма да видим кой знае какви изпълнения. Терените нямa да са добри, ще бъде студено. Може би ще бъде по-приятно за гледане през март, април евентуално. Но не очаквам по-силен футбол като качество. Може би ще бъдем свидетели на ожесточена битка между Лудогорец и ЦСКА.

Дали Лудогорец е фаворит за титлата? На мене ми се иска всяка година да имаме различен шампион. Но организацията, базата, качеството на футболистите, финансите са на страната им и само те могат да се самоубият, ако решат да не бъдат шампиони. 

ЦСКА е марка, имат моите уважения, но има разлика в класите. 

Дори в някои директни мачове между двата отбора отношението на Лудогорец е някак лежерно. И когато включат на висока скорост, нещата се променят", смята той.

Стефанов коментира и битката на дъното за оцеляването в елита. И предрече трудна пролет за Пирин, Спартак (Варна) и Ботев (Враца), но даде предпочитание, че Хебър ще се спаси преди последните мачове.

"Ще бъде трудно на Спартак (Варна), Пирин, Ботев (Враца), а Хебър (Пазарджик) мисля, че ще се измъкне. Спартак е в доста тежко положение, Херо може да се окаже магьосник, ако ги измъкне", допълни опитният футболен ръководител и след това похвали Станислав Генчев за амбицията да успее. Преди три дни младият наставник на "червено-черните" се закани, че Локомотив (София) ще се бори за Купата на страната като пряк път към излизане в Европа.

"Ако един треньор няма амбиции, за какво е треньор? Прав е Станислав Генчев да иска Купата, всеки има амбиции. Да, това е най-прекият път към Европа, нека всичко се реши на терена. 

Никога няма да кажа, че искам Славия да загуби. Баща ми ще се обърне в гроба, ако кажа такова нещо. Ще видим, каквото сабя покаже. Те имат предимство, защото ще бъдат домакини. Но до 12-и март има много време".

Източник: БТА