0

П резидентът на Славия Венцеслав Стефанов даде специална пресконференция за годишнината на „белия” клуб. Преди ден Славия навърши 110 години от своето основаване. Босът на столичани говори и за събитията от дербито с ЦСКА в неделя, когато феновете на „червентие” изпочупиха близо 1300 седалки.

Стефанов призова държавата да накаже отговорните за инцидентите лица.

„Повечето от вас са ходили на стадиони извън България. Аз съм ходил на много. Единствени близки до нашия манталитет съм виждал на мачовете Партизан и Звезда, но не на стадиона, а извън него. И сега бях на Барса и Реал, Реал победи с четири гола. Нямаше никакви проблеми.

В никакъв случай баските не са по-културни от българите. Заявявам го отговорно, но имат държава и закони, които се спазват. Полицията не трябва да се крие и да казва стюардите да се оправят. Ако футболният съюз вземе решение и накаже ЦСКА, една част от феновете на ЦСКА ще кажат, че искат да им вземат титлата. Полицията може много лесно да ги установи кои са. Затвор, глоба и на следващия мач ще бъдат като пеперудки. Като пеперудки”, коментира Стефанов.

"Обаче, колкото пъти казваме, че плащаме хиляди левове на полицията, те стоят отвън и си пушат цигарите и гледате сеира. Не обвинявам стюардите. Какво ще направят срещу тази тълпа. Тук е държавата. Когато имаме държава и здрава ръка... Щели да демонстрират 100 човека пред министерството. Ако ще 100 хиляди да протестират…

Гледахте мача с Унгария. Видяхте бази, стадиони. Те по-големи ли са от нас? Имат ли море, планини? Равни като тепсия. Трябва някой да удари по маси. Тоя, който дойде и прекъсне уличната престъпност, той ще бъде премиер до края на живота си без значение как се казва.

Не ми е работа какви трябва да бъдат наказанията, защото ставам страна. Не искам да защитавам Левски и ЦСКА. От феновете на Левски съм бил разочарован. Не съм предполагал, че феновете някога ще направят това. Не съм предполагал, че има такива вандали. Защо прехвърляте към футболния съюз? Държавата! Тя не трябва да наказва Гриша Ганчев и ЦСКА, а тая група наркомани. Едно време чукаха камъни, а после излизат като пеперудки. Преди началото на първенството трябва да се поставят ясно правилата. При вандализъм, при счупване, това са наказанията и трябва да се спазват. При Левски и ЦСКА, ако няма здрава ръка, аз не бих пратил детето си на този мач.

ЦСКА плащат, малко по-така, ама плащат. Левскарите не могат да си решат кой да води бащина дружина, ти искаш да плащат на Славия. Ние сме им последната грижа. Заявявам и на Левски, и на ЦСКА ще бъдат по 100 лева билетите. Кой си плати, да заповяда, пък нека чупи.

Гриша Ганчев какво да направи? Липсват ли ти първите 7 години, нашмъркан като прасе и да отидеш на стадиона да трошиш. И това искат да ме убеди, че полицията не може да го хване?

Футболният съюз няма тези права, той може да налага глоби за бомби и той го прави и си събира достатъчно пари.

Вандализмът може единствено да бъде спрян със санкция от държавата. След като всички държави са го направили това нещо, единствено при нас е чупят стадионите. Бият се, карат се, в Гърция чупят светофари, но на стадиона никакви щети", каза още Стефанов.

Източник: gong.bg